på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Hirvensalmi Etelä-Savo
Pohoskylän raitti
Kuvaus
Suonsalmen kylään kuuluva Pohoskylän raitti on kylätiehen tukeutuvan rakenteensa ja rakennustensa ansiosta merkittävä kansankulttuurin edustaja.

Kylän asutus on metsänrajaan loivasti laskeutuvien peltoaukeiden keskellä kohoavalla matalalla harjanteella siten, että talojen rakennusryhmät ovat tiiviisti kiinni etelä-pohjois -suuntaisessa kylätiessä. Vesireitin varteen syntyneen kylän rannalle avoimet pellot ovat metsäisiä. Kylälle antaa poikkeavan ilmeen talousrakennusten, myös uusien, sijoittaminen raitin molemmin puolin niin, että muodostuu solamainen vaikutelma. Tiloilla on komeat päärakennukset ja talousrakennusten joukossa on runsaasti kansatieteellisesti arvokkaita rakennuksia, riihiä, luuvia, vajoja, moniosaisia aittoja. Raitin vartta reunustaneet kiviaidat ovat hävinneet. Raitin ja maantien risteyksessä on koulurakennus.
 
Historia
Pellosniemen hallintopitäjään kuuluneessa Suonsalmen kylässä oli 1560-luvulla yksi talo. Talon jakamisen seurauksena Uutelan, Vihkolan, Tanttun, Jatkolan ja Rantalan talot muodostivat Suonsalmen kylään kuuluvan oman Pohoskylänä tunnetun maisemakokonaisuuden. Vihkola ja Tanttu ovat vanhoja taloja ja toimineet ruotutaloina Ruotsin vallan aikana.
 
Lisätietoa
Suomen asutus 1560-luvulla, kyläluettelot ja kartasto. Helsingin yliopiston historian laitoksen julkaisuja N:o 4. Helsinki 1973.

Mikkelin seudun maisema-alueet. Täydennysinventointi 1999. Etelä-Savon maakuntaliiton julkaisu 47:2001.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; talonpoikaistalo; talousrakennus; tie;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Pohoskylän raittia Hirvensalmella.

Pohoskylän raittia Hirvensalmella.

Jatkolan ja Rantalan tilojen rakennuksia Pohoskylän raitin varrella Hirvensalmella.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Pohoskylän raitti
 
© Museovirasto 2009