på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä
PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
Pedersöre Pohjanmaa
Lappforsin kyläasutus ja Heiden taloryhmä
Kuvaus
Lappfors on yksi Ähtävänjokivarren varhain asutetuista maanviljelykylistä Pohjanmaan rannikon ja sisämaan rajalla. Kylän rakennuskantaan kuuluu useita kaksi- ja puolitoistakerroksisia pohjalaistaloja.

Lappforsin kylässä Ähtävänjoen varren viljelymaisemassa on säilynyt kylätien varteen sijoittunutta perinteistä talonpoikaista asutusta. Ryhmäkylä on säilyttänyt rakenteensa poikkeuksellisen hyvin. Se sijaitsee suomenkieliseen asutukseen kuuluvan Evijärven rajalla.

Ainakin 1500-luvulta asti asuttu Lappfors on yksi Pedersören pienimmistä kylistä. Sen vanhin rakennuskanta periytyy 1700- ja 1800-luvulta. Smedantien varressa on Signegården, 1700-luvun puolivälissä rakennettu, 1851 laajennettu ja 1870 kaksikerroksiseksi korotettu talo, joka on toiminut 1800-luvun lopulta kauppana. Över-Nederlappfors Byaråd r.f. on ostanut talon 1998 ja kunnostanut sen ravintolakäyttöön.

Ylempänä Ähtävänjoen varrella sijaitsee Heiden tila (Heidegård), jonka vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvulta.

Historia
Pedersören asutus vakiintui keskiajalla, tiettävästi samanaikaisesti Sidebystä Kokkolaan asettuneen rannikkoasutuksen kanssa. Seurakunnallisesti alue järjestäytyi, kun Pedersöre seurakunta perustettiin 1200-luvun puolivälin paikkeilla.

Ähtävänjoen varrella sijaitseva Lappfors oli huomattava tervan ja puutavaran tuottaja. Isojako suoritettiin Lappforsissa 1786-1789, ja tuolloin kylässä oli viisi taloa.

Lisätietoa
K.V. Åkerblom, Pedersöre storsockens historia intill 1865. Jakobstad 1950.

Svenska Österbottens historia I, Svenska Österbottens Landskapsförbund. Vasa 1977.

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Christer Kuvaja, Nils Erik Villstrand ja Ann-Catrin Östman, Forsen och furan. Esse kommuns historia 1868-1976. Pedersöre 2003.

kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;