Pedersöre Pohjanmaa

Lappforsin kyläasutus ja Heiden taloryhmä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lappforsin kyläasutus ja Heiden taloryhmä
Kuvaus
Lappfors on yksi Ähtävänjokivarren varhain asutetuista maanviljelykylistä Pohjanmaan rannikon ja sisämaan rajalla. Kylän rakennuskantaan kuuluu useita kaksi- ja puolitoistakerroksisia pohjalaistaloja.

Lappforsin kylässä Ähtävänjoen varren viljelymaisemassa on säilynyt kylätien varteen sijoittunutta perinteistä talonpoikaista asutusta. Ryhmäkylä on säilyttänyt rakenteensa poikkeuksellisen hyvin. Se sijaitsee suomenkieliseen asutukseen kuuluvan Evijärven rajalla.

Ainakin 1500-luvulta asti asuttu Lappfors on yksi Pedersören pienimmistä kylistä. Sen vanhin rakennuskanta periytyy 1700- ja 1800-luvulta. Smedantien varressa on Signegården, 1700-luvun puolivälissä rakennettu, 1851 laajennettu ja 1870 kaksikerroksiseksi korotettu talo, joka on toiminut 1800-luvun lopulta kauppana. Över-Nederlappfors Byaråd r.f. on ostanut talon 1998 ja kunnostanut sen ravintolakäyttöön.

Ylempänä Ähtävänjoen varrella sijaitsee Heiden tila (Heidegård), jonka vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvulta.

Historia
Pedersören asutus vakiintui keskiajalla, tiettävästi samanaikaisesti Sidebystä Kokkolaan asettuneen rannikkoasutuksen kanssa. Seurakunnallisesti alue järjestäytyi, kun Pedersöre seurakunta perustettiin 1200-luvun puolivälin paikkeilla.

Ähtävänjoen varrella sijaitseva Lappfors oli huomattava tervan ja puutavaran tuottaja. Isojako suoritettiin Lappforsissa 1786-1789, ja tuolloin kylässä oli viisi taloa.

K.V. Åkerblom, Pedersöre storsockens historia intill 1865. Jakobstad 1950.

Svenska Österbottens historia I, Svenska Österbottens Landskapsförbund. Vasa 1977.

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Christer Kuvaja, Nils Erik Villstrand ja Ann-Catrin Östman, Forsen och furan. Esse kommuns historia 1868-1976. Pedersöre 2003.

kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo;

Signegården Lappforsissa. Tuija Mikkonen 2006