Ilomantsi Pohjois-Karjala

Kakonahon kylämaisema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kakonahon kylämaisema
Kuvaus
Kakonaho on Vaara-Karjalan poikkeuksellisen hyvin säilynyt kylämaisema, jonka muodostavat vapaamuotoiset pihapiirit sekä kyläkumpareelta avautuvat maisemat.

Erityisesti Aaronpihassa ja Sivolassa on harvinaisen hyvin säilyneet pihapiirit, joiden eri-ikäiset rakennukset asettuvat mäkikumpareen rinteelle. Aaronpihan päärakennus on vuodelta 1907, talousrakennukset pääosin vuodelta 1826. Aaronpiha on ollut Pohjois-Karjalan maanviljelysseuran ja Maataloudellisen rajaseututoiminnan valitsema mallitila 1930-1963. Aaronpiha esittelee myös kunnallismies Aaro Ikosen esineistöä museona.

Pohjois-Karjalan vaarakylät ovat yksi kansallismaisemistamme.

Historia
Vaara-asutus yleistyi Ilomantsin seudulla 1600-1700-luvulla. Kakonaho mainittiin kylänä 1691, jolloin siellä oli kolme savua. Kakonahon maat olivat osin rälssi- ja osin kruununmaata. Kylässä käyty isojako hyväksyttiin vasta 1888.

Lisätietoa
Ismo Björn, Suur-Ilomantsin historia. Enon, Ilomantsin ja Tuupovaaran paikallishistoriatoimikunta. Pieksämäki 1991.

Lauri Putkonen (toim.), Kansallismaisema. Ympäristöministeriö, alueidenkäytön osasto 1993.

Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöt. Pohjois-Karjalan liitto. Julkaisu 83. Joensuu 2004.