Kajaani Kainuu

Hoikankankaan kasarmialue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hoikankankaan kasarmialue
Kuvaus
Hoikankankaan kasarmialue on arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti edustava 1960-luvulla asutuskeskuksista etäälle rakennettu ns. korpivaruskunta. Punatiiliverhoiltujen kasarmirakennusten tiivis ydin on onnistuneesti sijoitettu mäkiseen maastoon. Muita korpivaruskuntia ovat mm. Vekaranjärven kasarmialue Kouvolassa ja Huovinrinne Säkylässä.

Hoikankankaan kasarmialue sijaitsee Kajaanin kaupungin etelälaidalla. Alueen ydinosan eli mäenharjanteella olevan betonirakenteisen, tiiliverhotun sotilaskoti-urheilutalo-ruokala -rakennusryhmän on suunnitellut arkkitehti Osmo Lappo. Ydinaluetta kiertää puolikuun muodossa pitkien Pekka Rajalan suunnittelemien kasarmirakennusten kehä, jonka avoimella reunalla on arkkitehtien Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema sairaala. Ulkokehän ulkopuolelle sijoittuu Osmo Lapon suunnittelema esikuntarakennus sekä tykkihallit, katokset, koulutushalli, keskusvarasto ym. tekniset rakennukset. Kasarmialueen vieressä on Pentti Aholan suunnittelema kymmenen kolmikerroksisen rakennuksen tiivis asuntoalue.

Historia
Varuskuntia pyrittiin sijoittamaan 1950-luvulta alkaen kaupunkien ulkopuolelle, sillä aseteknologian kehittyminen vaati entistä laajempia harjoitusalueita. Kajaanin Hoikankankaan kasarmin rakennustyöt alkoivat 1959. Ensimmäisessä rakennusvaiheessa 1960-1966 valmistui neljä kasarmia, pari sataa asuntoa ja uimahalli. Toisessa vaiheessa 1967-1975 rakennettiin luolasto, sotilaskoti ja kerhorakennus.

Pohjois-Savon Prikaati siirtyi Kuopiosta Kajaanin Hoikankankaalle 1962-1963. Siihen liitettiin 1966 Porin Prikaatin patteristo ja sen nimi muutettiin Kainuun Prikaatiksi.

Suomi rakentaa 4. Näyttely 20.2.-15.3.1970. Suomen arkkitehtiliitto. Helsinki 1970.

Panu Pulma ja Oiva Turpeinen, Pikkukaupungin unelmia 1906-1976. Kajaani 1994.

Ulla-Riitta Kauppi, Museoviraston inventointi 2004.

kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; kasarmi; sairaala, parantola; urheilurakennus;

Hoikankankaan varuskunta-alueen keskusaukio ja alueen ydin; sotilaskodin, ruokalan ja urheilutalon rakennusryhmä. Ulla-Riitta Kauppi 2004.
Hoikankankaan kasarmin itäpuolen asuntoalueeseen kuuluu kymmenen arkkitehti Pentti Aholan suunnittelemaa asuinkerrostaloa. Ulla-Riitta Kauppi 2004.
Hoikankankaan sotilaskoti on osa kasarmialueen keskelle sijoitettua rakennusryhmää. Ulla-Riitta Kauppi 2004.