på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä
PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
Kristiinankaupunki Pohjanmaa
Carlsron huvila
Kuvaus
Carlsro on Pohjanmaan rannikkokaupunkien merenkululla ja laivanvarustuksella vaurastuneen liikemiehen 1800-luvun loppupuolella rakennuttama suurhuvila.

Carlsron huvila sijaitsee Suurjärven rannalla noin viisi kilometriä Kristiinankaupungista pohjoiseen. Huvila edustaa Suurjärven rantojen 1800-luvun lopun huvilakulttuuria. Nykyisin museona toimiva puinen kertaustyylinen suurhuvila on koristettu rikkailla puuleikkauksilla ja pilasterein sekä voimakkaasti korostetulla kerroslistalla. Rakennuksen ulkohahmoa leimaa korkea, jyrkkä satulakatto sekä sitä koristavat suippopäiset kattoikkunat.

Historia
Kristiinankaupunkilainen kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Alfred Carlström rakennutti huvilansa Suurjärven rannalle 1896. Varakkaat kaupunkilaiset rakennuttivat tuohon aikaan järven rannoille ylellisiä kesähuviloita. Kauppaneuvos Carlströmin huvila sai nimen Carlsro.

Carlsro myytiin irtaimistoineen 1910 ja se toimi kesähotellina 1922 - 1945. Huvilan omistanut Suomen Matkailuyhdistys myi sen 1960, jonka jälkeen huvilasta tehtiin museo. Museotoiminta siirtyi 1989 Carlsron museosäätiön ja 2002 Kristiinankaupungin museotoimen hoitoon.

Lisätietoa
Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Anneli Mäkelä et al., Kristinestads historia 1. Kristinestads stad 1984.

Kristiinankaupungin museoiden www-sivut: http://edu.krs.fi/museo/suomi/carlsro/carlsro.html (7.12.2007).

Maria Kurtén - Susanne Öst - Rose-Marie Back - Minna Torppa - Sari Tallgren, Pohjanmaan inventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-inventointitietokanta 21.2.2008.

kohteeseen sisältyy:  huvila; museo; pihapiiri; puisto;
ympäristön nykyluonne:  kulttuurimaisema;