Kristiinankaupunki Pohjanmaa

Carlsron huvila

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Carlsron huvila
Kuvaus
Carlsro on Pohjanmaan rannikkokaupunkien merenkululla ja laivanvarustuksella vaurastuneen liikemiehen 1800-luvun loppupuolella rakennuttama suurhuvila.

Carlsron huvila sijaitsee Suurjärven rannalla noin viisi kilometriä Kristiinankaupungista pohjoiseen. Huvila edustaa Suurjärven rantojen 1800-luvun lopun huvilakulttuuria. Nykyisin museona toimiva puinen kertaustyylinen suurhuvila on koristettu rikkailla puuleikkauksilla ja pilasterein sekä voimakkaasti korostetulla kerroslistalla. Rakennuksen ulkohahmoa leimaa korkea, jyrkkä satulakatto sekä sitä koristavat suippopäiset kattoikkunat.

Historia
Kristiinankaupunkilainen kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Alfred Carlström rakennutti huvilansa Suurjärven rannalle 1896. Huvilan päärakennuksen piirustukset laati Vaasan kaupunginarkkitehtina päätoimenaan työskennellyt arkkitehti Fredrik Thesleff. Varakkaat kaupunkilaiset rakennuttivat tuohon aikaan järven rannoille ylellisiä kesähuviloita. Kauppaneuvos Carlströmin huvila sai nimen Carlsro.

Carlsro myytiin irtaimistoineen 1912 ja se toimi kesähotellina ja lepokotina 1924 - 1945. Huvilan omistanut Suomen Matkailijayhdistys myi sen 1960 kristiinankaupunkilaiselle Åke Weckströmille, joka sijoitti Carlsrohon vanhojen esineiden kokoelmansa. Carlsro kokoelmineen siirtyi Weckströmin kuoleman jälkeen 1989 Carlsron museosäätiön hoitoon. Vuodesta 2002 lähtien Carlsro on ollut Kristiinankaupungin omistuksessa.

Lisätietoa
Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Anneli Mäkelä et al., Kristinestads historia 1. Kristinestads stad 1984.

Kristiinankaupungin museoiden www-sivut: http://edu.krs.fi/museo/suomi/carlsro/carlsro.html (7.12.2007).

Maria Kurtén - Susanne Öst - Rose-Marie Back - Minna Torppa - Sari Tallgren, Pohjanmaan inventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-inventointitietokanta 21.2.2008.

Viljanen Rossi, Ruusa, Villa Carlsro, byggnadshistorisk inventering. Kristinestads stad 2022.

kohteeseen sisältyy:  huvila; museo; pihapiiri; puisto;