på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Mänttä-Vilppula Pirkanmaa
Pohjaslahden kirkko
Kuvaus
Maisemallisesti näyttävällä paikalla sijaitseva Pohjaslahden kirkko kuvastaa 1930-luvun kirkkoarkkitehtuurin moninaisuutta.

Tiilestä rakennettu kirkko on sisä- ja ulkopuolelta rapattu. Suorakaiteen muotoiseen, harjakattoiseen runkohuoneeseen liittyy matalampi ja kapeampi kuoriosa. Toisessa päädyssä on runkohuoneen levyinen portaittain kapeneva torni, jonka eri kerroksissa on seurakuntasali, kirkkosaliin avautuva lehteri, kerhotiloja ja ylinnä kellohuone.

Kirkkosalin tasakaton poikittaisen palkiston ja saarnatuolin koristemaalauksista on vastannut jyväskyläläinen koristemaalari Urho Lehtinen. Hän on myös tehnyt Jeesusta Getsemanessa kuvaavan alttarimaalauksen. Penkkikorttelien yllä riippuvat kookkaat messinkikruunut ovat Taito Oy:n valmistamat. Seurakuntasalissa olevat taulut ja maalaukset ovat 1970-luvun lopulta.
 
Historia
Pohjaslahden seurakunta erotettiin Ruovedestä 1927. Kirkkorakennuksen suunnitteli myöhemmin tuotteliaana kirkkoarkkitehtina tunnettu helsinkiläinen arkkitehti Kauno S. Kallio. Rakennustyö aloitettiin syksyllä 1930 ja kirkko vihittiin käyttöön kesällä 1932. Pääosa Pohjaslahden kunnasta liitettiin 1973 Vilppulaan ja osa Virtain kaupunkiin ja 2009 Mänttä-Vilppulaan.

Kirkko suojeltiin kirkkohallituksen päätöksellä 1.4.2003.
 
Lisätietoa
Arkitekten 9/1933.

Mauri Mönkkönen, Vilppulan ja Pohjaslahden historia 1866–1918. Vanhan Ruoveden historia III:4. Vilppulan kunta ja srk-yhtymä 1988.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Pohjaslahden kirkko.

Pohjaslahden kirkkomaisema.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Pohjaslahden kirkko
 
© Museovirasto 2009