Meilahden kirkko ja koulu

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Meilahden kirkko ja koulu
Kuvaus
Meilahden väljien asuinkortteleiden keskellä vierekkäin sijaitsevat Meilahden kirkko ja koulu muodostavat 1950-luvun alun kaupunkirakennustaiteellisesti korkeatasoisen kokonaisuuden. Meilahden ala-asteen koulu on uuden, jäykistä kaavoista vapautuneen koulusuunnittelun ensimmäisiä esimerkkejä Suomessa. Koulu kuuluu kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan. Myös Meilahden kirkko edustaa uudistunutta materiaali- ja tilasuunnittelua. Vuonna 1953 järjestetyn Suomi rakentaa -näyttelyn luettelon arvion mukaan "kirkkoa suunniteltaessa ei ole otettu huomioon yksinomaan perinteitä, vaan siinä on pyritty rehellisellä muotokielellä löytämään ratkaisu nykyaikaiselle kaupunkikirkolle".

Suomenkielisen seurakunnan kirkko on mitoitettu 700 hengelle ja ruotsinkielisen seurakunnan kirkko 400 hengelle. Keltatiiliseen rakennukseen kuuluu lisäksi kirkon sijaintia katunäkymässä korostava korkea kellotorni. Rakennuksia yhdistää vaaleilla luonnonkivilaatoilla päällystetty katutasosta nouseva terassipiha.

Arkkitehtonisesti vaikuttavin tila on suomalaisen kirkon suorakaiteinen kirkkosali, jonka katto madaltuu alttaria kohti kuorin takaseinäksi kaartuen. Sisäseinät ovat keltaista tiiltä ja lattia mustaa liuskekiveä. Kuin yhdestä puusta koverrettuun pyöreään saarnatuoliin liittyy ekspressiivisesti muotoiltu yksiosainen taustaseinämä. Kirkkosalin ilmettä luovat lisäksi Taito Oy:n valmistamat ja Paavo Tynellin suunnittelemat suuret orjantappuramaiset rengaskruunut. Suomalaisen kirkon runkohuoneen toisella sivulla, matalan rakennusosan päässä olevan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkosalin ulkoseinässä on kuvanveistäjä Armas Tirrosen keramiikkareliefi, jonka aiheena on Laupias samarialainen.

Meilahden ala-asteen koulu sijaitsee kirkon naapurina Jalavatien ja Valpurintien välissä. Suurelle oppilasmäärälle suunniteltu kaaren muotoinen, kaksikerroksinen punatiilikoulu on luonteeltaan pienimuotoinen ja inhimillinen. Etelään, suojaisalle välituntipihalle avautuvat luokkahuoneet on sijoitettu ikkunallisen sivukäytävän varteen.

Historia
Laajentuneen asutuksen myötä uuden kirkon rakentaminen Töölön suunnalle Meilahteen ja Ruskeasuolle tuli ajankohtaiseksi 1930-luvun lopulla. Kirkon huonetilaohjelman lähtökohtana oli suomen- ja ruotsinkielisen seurakunnan kirkkosalien, monien kerhotilojen, seurakuntasalin ja muiden toimitilojen sovittaminen samaan rakennukseen. Vuonna 1945 pidetyn yleisen arkkitehtikilpailun voitti arkkitehti Markus Tavio, jonka ehdotuksen mukainen kirkko valmistui Meilahteen 1954. Kirkon kaikki tilat kunnostettiin 1997.

Helsingin kaupunki järjesti Meilahden koulun suunnittelusta arkkitehtuurikilpailun 1949. Kilpailun voitti arkkitehtien Viljo Revellin ja Osmo Siparin ehdotus. Rakennus valmistui 1953.

Meilahden kirkkokilpailu, Helsinki. Arkkitehti 1945.

Viljo Rewell, Osmo Sipari, Meilahden kansakoulu. Arkkitehti 1954.

Markus Tavio, Meilahden kirkko, Helsinki. Arkkitehti 3/1955.

Arvo Aho, Seurakunnat rakentavat. Kehityksen kärjessä, usein vähän jäljessä. Helsingin evankelisluterilaiset seurakunnat 1906-1980. Helsinki 1980.

Raili Vihonen, Meilahden seurakunta 1956-1991. Helsinki 1992.

Sirkka-Liisa Jetsonen, Realismia vai unelmia - 1950-luvun julkisesta rakentamisesta. Sankaruus ja arki. Suomen 1950-luvun miljöö. Suomen rakennustaiteen museo 1994.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Alvar Aalto Akatemia, do.co.mo.mo Suomi-Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 2002.

Leena Makkonen, Opintiellä: helsinkiläisiä koulurakennuksia 1880-1980. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2004:12. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 2004.

Marja Terttu Knapas, Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.

kohteeseen sisältyy:  kirkko; koulu;

Meilahden koulu. Hannu Eerikäinen 2006