Kannelmäen kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kannelmäen kirkko
Kuvaus
Kannelmäen kirkko edustaa 1960-luvun arkkitehtonisesti korkeatasoista ja teknisiltä ratkaisuiltaan ennakkoluulotonta uutta kirkkorakentamista.

Pohjakaavaltaan neliömäinen kirkko on 30 metrin korkeuteen kohoava kartion muotoinen betonirakennus. Runkohuoneesta erkanee pohjoissivulla maaston tasoeroihin sovitettu suorakaiteen muotoinen selkeälinjainen siipirakennus, jossa on seurakuntasali sekä kanslia-, kokous- ja kerhotilat sekä ruotsinkielisen seurakunnan toimitilat.

Kirkon katto kohoaa kulmapilarien varassa neljänä teräsbetonikuorirakenteisena hyperbolisena paraboloidipintana, joiden välissä olevat ikkunanauhat muodostavat valoa antavan ristiaiheen kirkkosalin ylle. Kirkkosalin lattia laskeutuu lievästi kohti alttaria kuoriosaa korostaen. Alttarin taustaseinän muodostamaan ikkunaan jo rakentamisvaiheessa kaavailtu, taiteilija Hilkka Toivola-Karpakan tekemä abstrakti lasimaalaus "Chiesa nuova", nykynimeltään "Elämänpuu" on valmistunut 1972.

Historia
Helsingin läntisten lähiöiden ja kerrostaloalueiden kasvu johti Huopalahden seurakunnan jakamiseen 1966. Tällöin silloisesta Etelä-Kaarelan kaupunginosasta muodostettiin Kannelmäen seurakunta. Kirkon rakentaminen alueelle oli kuitenkin ollut jo sitä ennen ajankohtaista. Vuonna 1962 neljän arkkitehdin kesken pidetyn kutsukilpailun voittaneen Marjatta ja Martti Jaatisen ehdotuksen mukaan toteutettu kirkko valmistui 1968.

Kirkossa tehtiin 1997 peruskorjaus, jolloin mm. kirkon ulkokate ja ikkunat uusittiin. Siipirakennusta on myös pidennetty.

Marjatta ja Martti Jaatinen, Kannelmäen kirkko, Helsinki. Arkkitehti - Arkitekten 2/1969.

Arvo Aho, Seurakunnat rakentavat. Kehityksen kärjessä. usein vähän jäljessä. Helsingin evankelisluterilaiset seurakunnat 1906-1980. Helsinki 1980.

Marja Terttu Knapas, Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.

kohteeseen sisältyy:  kirkko;

Kannelmäen kirkko. Soile Tirilä