Uusikaupunki Varsinais-Suomi

Lokalahden kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lokalahden kirkko
Kuvaus
Lokalahden 1700-luvun puukirkko kuuluu lounaissuomalaisiin pitkäkirkkoihin, joita on rakennettu 1600-luvulta vielä 1800-luvulle. Nykyisen asunsa se on saanut lääninarkkitehti G.Th. Chiewitzin suunnittelemana 1800-luvun puolivälissä.

Lokalahden kirkko on muodoltaan torniton pitkäkirkko, johon liittyy kolmisivuinen kuoriosa. Se on järjestyksessään seurakunnan kolmas kirkko ja se on valmistunut rakennusmestari Johan Höckertin johdolla. Satulakatto on korkea ja jyrkkälappeinen. Sakaristo ja asehuone ulkonevat runkohuoneesta tätä matalampina ja kapeampina. Kirkkosalin tynnyriholvin yllä on säilynyt vanhempi lautaholvaus. Kirkkosalin kiinteä sisustus on lääninarkkitehti G.Th. Chiewitzin suunnittelemasta korjauksesta.

Erillinen, vanhakantainen kellotapuli lienee rakennettu 1600-luvulla. Se on kauttaaltaan paanutettu. Nykyiseen asuunsa se on uusittu 1700-luvun alkupuolella. Kirkkomaata ympäröivä kivimuuri periytyy vuoden 1833 kirkkomaan laajennuksesta. Hautausmaalla on Jussi Vikaisen Sankaripatsas sekä 1917-1918 kaatuneiden muistopatsas. Suomen sodan aikana 17.-18.9.1808 käydyssä Lokalahden taistelussa kaatuneiden sotilaiden hauta-alue on kirkkoa vastapäätä tien toisella puolella.

Historia
Lokalahti mainittiin Vehmaan kappelina jo 1490, ja vuosisadan lopulla seurakuntaan rakennettiin ensimmäinen kirkko. Omana seurakuntanaan Lokalahti toimi 1639-1690 ja uudelleen vuodesta 1930 lähtien.

Tapuli rakennettiin nykyistä kirkkoa edeltäneen, 1639 valmistuneen kirkon yhteyteen. Tapulia uusittiin 1655 ja nykyasunsa se sai 1728. Lokalahden nykyinen kirkko rakennettiin 1763 rakennusmestari Johan Höckertin suunnitelmin. Kirkon ulko- ja sisäasun yksityiskohtiin tehtiin muutoksia 1859-1862 korjauksessa, jonka suunnitteli lääninarkkitehti G.Th. Chiewitz.

Tove Riska, Lokalahden kirkko. Suomen kirkot 1. Suomen Muinaismuistoyhdistys 1959.

Veikko Paasio, Lokalahden historia. Uudenkaupungin kaupunki. 1986.

Jussi T. Lappalainen - Lars Ericsson Wolke - Ali Pylkkänen, Sota Suomessa. Suomen sota 1808-1809. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1148. Helsinki 2007.

kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko;

Lokalahden kirkko. Minna Pesu 2007