Kuralan kylämäki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kuralan kylämäki
Kuvaus
Kuralan kylämäki on erinomainen esimerkki Aurajokilaaksossa vähintään rautakaudelta asti yhtäjaksoisesti asutettuna olleesta kylämäestä.

Kuralan kylä sijaitsee Aurajokilaaksossa joen eteläpuolella. Kylämäellä on rautakautinen asuinpaikka ja kalmisto sekä neljän talon ryhmä, joka muodostuu Iso-Rasin, Vähä-Rasin, Iso-Kohmon ja Vähä-Kohmon taloista. Vuosisatoja viljelyksessä olleet rintapellot ympäröivät kylämäkeä. Kylä on säilyttänyt perinteisen rakenteensa ja sen rakennuskanta on pääosin 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta.

Iso- ja Vähä-Kohmon sekä Vähä-Rasin tilat ovat Turun kaupungin omistuksessa. Kuralassa toimii Turun maakuntamuseon elävän historian kylä ja kokeellisen arkeologian toimintapiste.

Historia
Kuralan kylä asutettiin viimeistään rautakaudella. Kirjallisissa lähteissä se mainittiin ensimmäisen kerran 1378. Kylässä oli 1600-luvun alkupuolelle neljä taloa. 1780-luvulla toteutettuun isojakoon mennessä kylä oli kasvanut kuusitaloiseksi. Kylän torpat sijaitsivat Ristimäellä. Hämeentien varressa oli krouvi.

Kaarinan pitäjään kuulunut Kuralan kylä liitettiin Turun kaupunkiin 1939. 1970-luvulla oli suunnitelmissa kaavoittaa Kurala kerrostaloalueeksi, mutta alue rauhoitettiin muinaismuistolain nojalla 1980.

Lisätietoa
Mika Laasonen (toim.), Kuralan kylänmäen historiallisia vaiheita. Turun maakuntamuseo. Monisteita 6/1993.

Kaarin Lehtonen, Aurajokilaakson maisema-alueen kulttuurihistorialliset arvot. Turun maakuntamuseo. Monisteita 11/1997.

Pentti Mäkelä, Kaarinan kunnan historia. Jyväskylä 1997.

Anneli Sorvoja, Elävän historian kylä – ideoista muutosten kautta toteutukseen. ABOA 1993-94. Turku 1998.

Johanna Viitaharju, Pihan piirissä ja kylän mäellä. Kuralan Kylämäen rakennukset 1900-luvulla. ABOA 1993-94. Turku 1998.

kohteeseen sisältyy:  kylä; muinaisjäännös; pihapiiri; talonpoikaistalo;

Kuralan kylämäki, maisemaa rautakautisella kalmistolla. Hilkka Högström 2008