Kotka Kymenlaakso

Kotkan kirkko ympäristöineen

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kotkan kirkko ympäristöineen
Kuvaus
Kotkan kirkko kuuluu suunnittelijansa arkkitehti Josef Stenbäckin runsaan kirkkotuotannon parhaimmistoon. Kirkkopuistoa ympäröivä historiallinen kaupunkikuva on muodostunut kaupungin perustamisesta lähtien.

Kotkan 1800-luvun saksalaisvaikutteista tiiligotiikkaa olevan päätytornillisen kirkon on suunnitellut kirkkosuunnittelijana erityisen tuottelias Josef Stenbäck. Kirkkosalia reunustaa holvien kimppupilareiden kannattama lehterikerros. Taidemaalari Pekka Halosen maalaama alttaritaulu Kuninkaitten kumarrus on vuodelta 1900. Kirkkosalin sisäväritys on palautettu alkuperäiseen asuun vuosien 1988-1998 välisenä aikana tehdyissä korjauksissa. Kirkon kookkaat, holvia hipovat barokkiurut ovat vuodelta 1998 ja niiden esikuvana on ollut Freibergin tuomiokirkon urut 1700-luvun alusta.

Kirkko sijaitsee puistomaisella tontilla, jossa myös on viime sotien sankarihauta-alue. Kirkkopuistoa ympäröivät arkkitehtonisesti merkittävät rakennukset muodostavat kirkolle kaupunkikuvallisen kehyksen. Niistä mainittakoon entinen kauppaoppilaitos, joka on toiminut myös Kymenlaakson maakuntamuseona, Kotkan lyseo, Ahlqvistin talo, entinen Svenska Samskola, Suomen ensimmäisiin kuuluva paloasema sekä modernia asuntosuunnittelua edustavat Merikotkan ja Vuorelan kulma.

Historia
Kotkan kaupunki perustettiin 1878 ja se kuului alkuaan Kymin seurakuntaan. Kaupunkiseurakunta perustettiin 1892 ja arkkitehti Josef Stenbäckin piirtämä kirkko vihittiin käyttöön adventtisunnuntaina 1898. Sankarihauta-alue toteutettiin arkkitehti Erik Bryggmanin yleissuunnitelman pohjalta, kuvanveistäjä Emil Filénin sankaripatsas valmistui 1951.

Entinen kauppaoppilaitos toteutettiin arkkitehtikilpailussa voittaneen arkkitehtitoimisto von Essen-Kallio-Ikäläinen tekemän ehdotuksen mukaan 1911. Lyseon suunnitteli Nyström-Petrelius-Penttilä -arkkitehtitoimisto 1905, paloasema valmistui 1898 ja Ahlqvistin talo 1879. Svenska Samskolan suunniteli Th. Höijer 1898. Arkkitehdit Armas Laitinen ja Antero Pernaja suunnittelivat Kirkkopuiston laidan asuinkerrostalot 1927 ja 1938.

Lisätietoa
Marja Terttu Knapas, Kymenlaakson kulttuurihistorialliset kohteet. Kymenlaakson seutukaavaliitto 1984.

Kymenlaakson rakennuskulttuuri. Kymenlaakson seutukaavaliitto 1992.

Kaisu Harjunpää, Kotkan kirkko 1898-1998. Kotkan evankelisluterilainen seurakunta. Jyväskylä 1998.