på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Korsnäs Pohjanmaa
Korsnäsin kirkko ja pappila
Kuvaus
Korsnäsin kirkko on yksi intendentinkonttorissa 1800-luvun alussa suunnitelluista ja tunnetun pohjalaisen Kuorikosken kirkonrakentajasuvun johdolla rakennetuista puisista ristikirkoista. Samaan aikaan rakennetut kirkko ja kirkkoherranpappila ympäristöineen muodostavat rakentamisajaltaan säilyneen yhtenäisen kirkkomaiseman.

Korsnäsin puinen tasavartinen ristikirkko on rakennettu Heikki Kuorikosken johdolla 1831. Seurakunnan järjestyksessään kolmannen kirkon ulkoasua leimaa ristikeskuksesta kohoava aumakattoinen, torniin päätyvä attikaosa. Alttarilaite on sijoitettu poikkeuksellisesti keskelle kirkkoa, ristivarsien kulmaan. Kirkon vierustalla on erillinen kellotapuli vuodelta 1757. Tapuli on saanut uusklassillisen nykyasunsa siirron yhteydessä noin 1860.

Kirkkomaisemaan liittyy pitäjänmakasiini sekä 1831 rakennettu kirkkoherranpappila. Lehtevän puiston ympäröimä rakennus toimii pappilamuseona, jonka pihapiirissä on vanha renkitupa, luhti, sauna ja tuulimylly.
 
Historia
Korsnäsin saarnahuonekunnasta on tietoja jo keskiajalta. Se liitettiin Närpiöön 1604. Korsnäsin seurakunta kuului Närpiöön 1887 saakka.

Korsnäsin kirkko ja pappila rakennettiin yhtäaikaisesti 1830-luvulla. Kirkon suunnitelmat tehtiin Intendentinkonttorissa C.L. Engelin ja A.W. Arppen toimesta. Kirkkoherran muutettua pois pappilasta, rakennus restauroitiin pappilakulttuuria 1900-luvun alussa kuvastavaksi museoksi 1982.
 
Lisätietoa
Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Sigrid Nikula, Korsnäs kyrka. Korsnäs historia. Vasa 1981.

Lars Pettersson, Kyrkor och klockstaplar i svenska Österbotten. Svenska Österbottens historia V. Vasa 1985.

Matti Salomäki, Vaasan läänin vanhat pappilat 1700-luvulta 1920-luvulle. Vaasan lääninhallituksen julkaisusarja 1994:11.
 
kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko; museo; pappila; pihapiiri;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Korsnäsin kirkko.

Korsnäsin kirkon tapuli.

Korsnäsin kirkkoherranpappila.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Korsnäsin kirkko ja pappila
 
© Museovirasto 2009