på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Hyvinkää Uusimaa
Kytäjän kirkko
Kuvaus
Kytäjän kirkko on viehättävä esimerkki arkkitehtuuriltaan korkeatasoisesta paikallisen yhteisön rakennuttamasta kyläkirkosta. Kirkon on suunnitellut sen rakentamisaikana Kytäjän kartanon isäntänä ollut arkkitehti Väinö Vähäkallio ja se sijaitsee Nurmijärvelle vievän vanhan kirkkotien varrella.

Vaaleaksi rapatussa kirkossa on pitkäräystäinen laakea tiilikatto, länsipäähän liittyy matala seurakuntasalin sisältävä siipiosa ja kapea kellotorni. Kirkkosaliin astutaan tynnyriholvatun eteisen kautta. Pohjoisseinässä on pyöröikkunat seinän yläosassa, eteläpuolelle valoa antava korkeat pyörökaariset ikkunat. Kirkkosalissa ja eteisessä on kalanruotokuvioinen tiililattia. Keskikäytävä on tilaan nähden epäsymmetrinen, mikä johtuu kuoriosan pohjoissivuun sijoitetusta sakaristosta.
 
Historia
Kytöjärven kylässä suunniteltiin omaa kirkkoa jo 1800-luvulla, ja Kytäjälle perustettiin rukoushuoneyhdistys 1925. Tavoitteena ollut oma kirkko toteutui 1936 arkkitehti Väinö Vähäkallion ja rouva Astrid Vähäkallion lahjoittaessa Kytäjän kartanolle kuuluvista maista alueen kirkkoa ja hautausmaata varten sekä kirkon piirustukset ja suuren määrän kirkon rakennustarpeita.

Kirkossa pidettiin ensimmäinen jumalanpalvelus jouluna 1938. Alun perin kirkosta oli avoin näkymä järven toisella puolella olevaan Kytäjän kartanoon. Kirkko restauroitiin arkkitehti Sari Viertiön suunnitelmin 1998.
 
Lisätietoa
Väinö Vähäkallio, Kytäjän kyläkirkko. Arkitekten 7-8/1940.

Sari Viertiö, Kytäjän kirkko. Elävä kirkkorakennus. Aika ja ajankohtaisuus restauroinnissa. Tampereen teknillinen korkeakoulu, Arkkitehtuurin osasto, Arkkitehtuurin historian ja teorian osasto 1999.

Aino Niskanen, Väinö Vähäkallio ja hänen toimistonsa. Arkkitehdin elämäntyö ja teokset. Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston tutkimuksia 22/2005.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Kytäjän kirkko
 
© Museovirasto 2009