Lohja Uusimaa

Nummen kirkonkylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Nummen kirkonkylä
Kuvaus
Nummen kirkonkylä on edustava esimerkki pienestä, vanhan rakennuskantansa ja ilmeensä hyvin säilyttäneestä kirkonkylästä, jossa on asuinrakennuksia ja kunnan keskustatoimintoihin liittyviä rakennuksia 1700-luvulta 1900-luvulle.

Kirkonkylä sijaitsee kahdella kylämäellä Nummenkylän ja Oinolan loivasti kumpuilevien viljelysmaisemien reunassa. Kirkonkylän maamerkki ja keskipiste on 1820-luvulla rakennettu harmaakivikirkko, jota ympäröi laaja hautausmaa. Kirkkoon liittyy harmaakivinen torni, jonka lyhtyosa on puuta. Vanhempi hautausmaa on vanhan kirkonpaikan kohdalla. Sen vieressä ovat kaksi punamullattua pitäjänmakasiinia vuosilta 1754 ja 1850. Kirkon vieressä on myös entinen pitäjäntupa.

Kirkonkyläkokonaisuuteen liittyvät mm. 1930-luvun paloasema, Ylhäisten ratsutila eli Lukkarin puustelli, lukkarin virkatalo, jonka kaksikerroksinen päärakennus on vuodelta 1772. Kirkonkylän vanhaa julkista rakennuskantaa ovat kirkon vierellä sijaitsevat entinen kunnantalo 1800-luvulta sekä apteekki, kunnanlääkärin talo ja nimismiehentalo 1920-luvulta. Nummenjoessa ovat kylämyllyjen paikat.

Nummen kirkonkylä on laajentunut Nummenjoen eteläpuolelle Oinolaan, jonka liikerakennuksista mainittakoon entinen säästöpankki. Oinolan miellyttävään tievarsimaisemaan liittyvät kyläkeskuksen vanhat tilat puutarhoineen ja peltoaukeineen.

Kohde on osa valtakunnallisesti merkittävää Nummenjoen - Pusulanjoen viljelylaakso -maisema-aluetta.

Historia
Nummen seutu on kuulunut 1660-luvulta alkaen kappeliseurakuntana Lohjan laajaan kirkkopitäjään. 1863 Nummen seurakunta julistettiin itsenäiseksi seurakunnaksi.

Nummen harmaakivikirkko valmistui 1822 intendentinkonttorin piirustusten mukaan. Alttaritaulut vuodelta 1825 on maalannut taiteilija J.A. Jägerplan Tukholmassa. Kirkon saarnatuoli on peräisin 1640 rakennetusta puukirkosta. Kirkon vanhin esine on keskiaikainen krusifiksi. Se on mahdollisesti hankittu juhlistamaan Lohjan kirkkoa edeltäneen puukirkon vihkimistä. Krusifiksin arvioidaan siirtyneen Lohjalta 1635 Nummelle rakennettuun kappelikirkkoon. Nummen kirkkoa korjattiin 1922.

Ylhäisten tila eli Lukkarin puustelli kuului kirkolle jo 1500-luvulla. Kirkonkylän itäpuolella sijainnut Hyvelänjärvi kuivatettiin 1850-luvulla. Lukkari on keskiaikainen kantatila Nummenkylän vanhalla tonttimaalla.

Nummenjoen koskessa ovat Nummen ja Oinolan kylämyllyjen paikat. Oinolan kylän vanhoista taloista Kihi, Antseppä ja Nupunen sijaitsevat kylän vanhalla tonttimaalla. Tilakeskusten päärakennukset ovat 1900-luvun alusta, Antsepässä vuodelta 1830. Pasan talouskeskus siirrettiin kylän vanhalta tonttimaalta nykyiselle paikalleen uusjaon yhteydessä. Päärakennus on ollut tällä paikalla 1900-luvun alkupuolelta, kuten talouspihan rakennuksetkin.

Osmo Jussila, Nummen historia vv. 1859- . Nummen ja Pusulan historiatoimikunta 1977.

Päivi Tahvanainen, Länsi-Uudenmaan kulttuurimaisemainventointi. Länsi-Uudenmaan seutukaavaliitto. Lohja 1990.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kauppa- ja liikerakennus; kirkko; kylä; muu tuotantorakennus; mylly; pihapiiri; talonpoikaistalo;

Nummen kirkonkylää. Johanna Forsius 2007
Nummen kirkonkylää. Johanna Forsius 2007.