Vöyri Pohjanmaa

Oravaisten kirkko ja hautausmaa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Oravaisten kirkko ja hautausmaa
Kuvaus
Oravaisten kirkko on yksi Yli-intendentinkonttorissa 1700-luvun lopussa suunnitelluista ja Pohjanmaalla useita kirkkoja rakentaneen Carl Rijfin johdolla rakennetuista uusklassistisista ristikirkoista. Seurakunnan ensimmäisen kirkon paikalla sijaitsevalla hautausmaalla on Oravaisten ruukín historiaan liittyvän von Essen -suvun sukuhauta ja lukuisia Kimon ruukin seppien takomia hautaristejä.

Oravaisten kirkko sijaitsee Karlsbergetin mäellä. 1790-luvulla rakennettua kirkkoa ja 1700-luvun mallin mukaisesti 1927 rakennettua puista tapulia ympäröi kiviaidan rajaama kirkkopiha, jonne johtavat pilarien kannattamat, puurakenteiset temppelin päätyrakennetta muistuttavat porttirakennelmat.

Uusklassinen puukirkko on muodoltaan tasavartinen, sisäviisteinen ristikirkko. Ristikeskuksesta kohoaa kahdeksankulmainen, kupoliin päättyvä torni. Sisäänkäyntisakarassa on doorilainen temppelipäätyaihe ja muissa sakaroissa vastaavat pilasterit. Sakaroiden aumakatto nousee sakaroiden päätykolmioiden takaa. Ristivarsia kattavat puiset tynnyriholvit. Alttaritaulut ovat Johan Erik Lindhin 1819 maalaama Ristiinnaulittu ja Ehtoollinen. Saarnatuoli on valmistettu 1790-luvulla.

Kirkon luoteisportilla seisoo vaivaisukko. Kirkon itäpuolella Kimontien varressa sijaitsee vanha lainajyvämakasiini. Kirkon luoteispuolella olevalle aukiolle rakennettu arkkitehti Asko Halmeen suunnittelema seurakuntatalo on vihitty käyttöön 1970.

Kiviaidan rajaama ja puiden reunustama Oravaisten hautausmaa sijaitsee kirkosta pohjoiseen Oravaisten ensimmäisen kirkon paikalla. Hautausmaalla on Kimon ruukin seppien takomia hautaristejä sekä von Essenin sukuhauta. Eursin furiirinpuustellin pitäjä Otto Mauritz von Essen (s. 1780) toimi Kimon ruukin kirjanpitäjänä. Hautaristejä on myös hautausmaalla sijaitsevan Oravaisten vanhan kirkon muistomerkin ympärillä.

Historia
Vöyrin seurakuntaan kuulunut Oravainen perustettiin kappelina 1676 ja erotettiin omaksi seurakunnaksi 1859. Nykyinen järjestyksessään kolmas Oravaisten kirkko rakennettiin Yli-intendentinkonttorissa 1793 laadittujen piirustusten mukaisesti 1795-1797 pietarsaarelaisen kirkonrakentaja ja rakenusmestari Carl Rijfin johdolla, joka oli valittu 1784 Länsipohjan viralliseksi lääninrakennusmestariksi. Kirkon sijaintipaikaksi oli suunniteltu myös Kimossa sijaitsevaa ruukin aluetta. Kirkko entisöitiin 1961-62 ja sisätilat maalattiin 1992. Oravaisten tulipalossa tuhotuneen kellotapulin tilalle pystytettiin uusi 1928 vaasalaisen rakennusmestari Stenbergin piirustusten mukaan. Hautausmaan eteläpuolelle rakennettiin 1982 arkkitehti Carl-Johan Slotten suunnittelema uusi kappeli.

Bror Åkerblom, Oravais sockens historia. Oravais kommun 1971.

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita Vaasan läänissä. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1978.

Martin Hårdstedt, Göran Backman (red.), Krig kring Kvarken. Finska kriget 1808-09 och slaget vid Oravais i ny belysning. Oravais historiska förening r.f. Vasa 1999.

Maria Kurtén - Susanne Öst - Rose-Marie Back - Minna Torppa - Sari Tallgren, Pohjanmaan inventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-inventointitietokanta 21.2.2008.

kohteeseen sisältyy:  hautakappeli; hautausmaa; kellotapuli; kirkko; lainamakasiini;

Oravaisten kirkko. Marja-Terttu Knapas 1988