Kulloon kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kulloon kartano
Kuvaus
Kulloon kartanon päärakennus on harvoja 1600-luvun kartanonpaikalle 1900-luvun alussa rakennettuja, arkkitehtisuunnitelmiin perustuvia kartanoita Uudellamaalla. Kartanon talouskeskukseen kuuluu monipuolista, hyvin säilynyttä rakennuskantaa 1700- ja 1800-luvuilta.

Kulloon kartanoympäristöä hallitsee maisemallisesti näyttävällä paikalla, historiallisen puiston keskellä klassistinen, valkeaksi rapattu päärakennus vuodelta 1914 (C. Frankenhaeuser). Kaksikerroksisen päärakennuksen julkisivua jäsentävät nurkkapilasterit. Korkean säterikaton katteena ovat harvinaiset, mustiksi poltetut kattotiilet.

Kartanon talouskeskukseen kuuluu useita hirsirakenteisia työväenasuntoja ja talousrakennuksia 1700- ja 1800-luvuilta. 1900-luvun alussa on rakennettu mm. talli, työväenasuinrakennus ja nk. maitokamari.

Historia
Kulloon kartano muodostui 1600-luvun alussa viidestä Kulloon kylä talosta. Myös kuudes talo liitettiin kartanon tiluksiin 1600-luvulla. 1660-luvulla Kulloo oli Lorentz Creutzin omistuksessa, joka omisti myös useita muita kartanoita Suomessa mm. Sarvilahden, Summan ja Liuksialan kartanot.

Kartanon osti 1910 arkkitehti Carl Frankenhaeuser, jonka suunnittelema uusi päärakennus on rakennettiin 1912-14.

Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander, Suomen kartanot 1. 1939.

Göran Selén, Porvoon pitäjä kautta aikojen 1-2. Porvoon maalaiskunta 1996-97.