på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kristiinankaupunki Pohjanmaa
Butsbackenin kyläasutus
Kuvaus
Butsbackenin kyläasutus raitteineen, 1800- ja 1900-luvun vaihteen rakennuskantoineen ja kiviaitoineen on hyvin säilynyt esimerkki jokilaakson ja Pohjanmaan rantatien risteyskohtaan syntyneestä Pohjanmaan kyläasutuksesta.

Tiukan kylään kuuluvan Butsbackenin perinteinen raittimaisema on alueen läpi kulkevan, Teuvanjokea seuraavan vanhan Tiukantien varressa, muu asutus tien eteläpuoleisen mäen rinteillä ja päällä. Kyläasutuksen rakenne on hyvin säilynyt, samoin pääosa asuin- ja talousrakennuksista. Kiviaidat ovat osoituksena vanhoista pihapiireistä myös siellä, missä rakennuskanta on uudistunut.

Osa asutuksesta periytyy 1700-luvulta, 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta on rakennuskantaa mm. Nygårdin ja Antfolkin tiloilla. Tiukan kotiseututalo Tiukantien varrella mäen päällä on toiseen maailmansotaan saakka toiminut entinen koulu.
 
Historia
Pohjanmaan rannikkoalueelle Teuvanjoen (Tjöck å) varteen syntynyt asutus kuului keskiajalla muodostettuun Närpiön emäpitäjään. Ala- ja Ylä-Tiukan kylien asutus merkittiin Claes Claessonin karttaan Laihian, Maalahden, Närpiön ja Lapväärtin pitäjistä 1650. Tiukan kautta kulki vanha Pohjanmaan rantatie.

Lapväärtiin vuodesta 1607 kuuluneissa Tiukan kylissä oli 21 taloa 1651, jolloin ne lahjoitettiin kaksi vuotta aiemmin perustetun Kristiinankaupungin tiluksiksi, 17 taloa 1675. Lahjoitus peruutettiin reduktiossa 1685.

Butsbackenin alueella sijaitsi vuoden 1918 isojaon täydennyskartan mukaan Abbolin, Holmin, Antfolkin, Äppelin, Ragnäsin ja Butsin tilat. Jäljellä tiloista ovat Antfolk, Äppel ja Ragnäs.
 
Lisätietoa
Bror Åkerblom, Tjöck kommuns historia. Vasa 1976.

Anneli Mäkelä, Kaupungin perustamisesta Pohjan sotaan 1649-1700. Kristiinankaupungin historia I. Vaasa 1984.

Tiukan osayleiskaava, Kristiinankaupunki 2007. Länsi-Suomen ympäristökeskus, KIOSKI-inventointitietokanta 21.2.2008.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; pienasumus; pihapiiri; talonpoikaistalo; tie;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Butsbackenin kylän asutusta.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Butsbackenin kyläasutus
 
© Museovirasto 2009