på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Helsinki Uusimaa
Kirurginen sairaala
Kuvaus
Kirurginen sairaala vuodelta 1888 on alansa ensimmäinen erikoissairaala Suomessa. Paviljonkeja käyttänyt arkkitehtuuriratkaisu ilmentää sairaalarakentamisen kansainvälistä kehitystä 1800-luvun lopulla.

Myöhemmistä laajennuksista, täydennyksistä ja korotuksista huolimatta laitoksen rakennusaikanaan modernit piirteet ovat yhä hallitsevia. Symmetrisessä perusjäsentelyssä näitä ovat toimenpidetilojen jne. kokoaminen omaan keskiseen pääsiipeensä kadunvarressa. Poikittaiset potilaspaviljongit suurine makuusaleineen sekä etelään ja pohjoiseen antavine puisine parvekesivustoineen liittyvät pääsiipeen pitkien yhdyskäytävien välityksellä. Kompleksin rakennusryhmään kuuluu myös talous- ja apurakennuksia sekä alun perin eristysosastona palvellut puurakennus. Laitostontin rauta-aita on osin alkuperäinen.

Tähtitorninmäen läntisellä rinteellä Kasarmikadun varrella sijaitseva 1800-luvun lopun sairaalakompleksi on sairaalakäytössä ja myöhemmissä muutoksissa, viimeksi 1990-luvulla, siitä on huolehdittu yliopistotasoisena opetussairaalana.
 
Historia
Senaatin 1877 julistama kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu kirurgista sairaalaa varten ei tuottanut toteutettavaa ehdotusta. Lopullisen suunnitelman laati arkkitehti F. A. Sjöström voittaneiden ulkomaisten ehdotusten pohjalta ja työn saattoi päätökseen arkkitehti Helge Rancken. Lämmitys- ja ilmastointilaitoksen suunnittelusta järjestetyn erillisen kansainvälisen kilpailun voitti Otto Meyer Hampurista.

Kirurginen sairaala valmistui 1888. Laitoskompleksia muutettiin 1930-luvulla ja 1970-luvulla (uusi päivystysasema). Sisätiloja ajanmukaistettiin mm. 1980- ja 1990-luvuilla.
 
Lisätietoa
Maarit Henttonen, "Suomen sairaaloista". Rakennusperintömme, Kulttuuriympäristön lukukirja. Ympäristöministeriö, Museovirasto ja Rakennustieto Oy 2001.

Mikael Paatela, Sairaalarakennuksen kehitys. Development of the Hospital Building. Arkkitehtitoimisto Paatela-Paatela & Co Oy. Espoo 2003.
 
kohteeseen sisältyy:  sairaala, parantola;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Kirurginen sairaala.

Kirurginen sairaala.

Kirurginen sairaala, julkisivu Kasarmikadulle.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Kirurginen sairaala
 
© Museovirasto 2009