Paimio Varsinais-Suomi

Paimion rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Paimion rautatieasema
Kuvaus
Paimion asemarakennus on Turku-Karjaa -radan IV luokan asema ilman ravintolaa. Se on säilynyt hyvin rakentamisaikansa asussa.

Asemapuiston reunustama Paimion asemarakennus on valmistunut rautatiearkkitehti Bruno Granholmin tyyppipiirustuksin. Huolimatta myöhemmästä laajennuksesta sen ulkoarkkitehtuuri ja sisätilat ovat hyvin säilyneet. Asema-alueeseen sisältyy tavaramakasiinin lisäksi 1928 valmistunut asuinrakennus ja kaksi talousrakennusta.

Rautatieasema sijaitsee Paimion keskustaajaman pohjoisreunalla, Paimionjoen ja Vähäjoen yhtymäkohdassa.

Historia
Turku-Karjaa rautatiekomitea lähetti Paimioon rautatien rakentamista koskevan kirjelmän 1886. Radan rakennustyöt Paimiossa alkoivat 1897 ja rata avattiin liikenteelle 1899. Paimion asemarakennus ja aseman tavaramakasiini valmistuivat edellisenä vuonna. Asemaa laajennettiin ja sen tilajakoa muutettiin 1916.

Kerttu Innamaa, Isovihan ajasta 1960-luvulle. Paimion historia. 1973.

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; työväen asuintalo;