Vaskiluodon rautatieasema-alue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Vaskiluodon rautatieasema-alue
Kuvaus
Vaskiluodon satamaradan uusrenessanssivuorattu yksikerroksinen asemarakennus on poikkeuksellinen, sillä siinä on konttori ja tavaramakasiini saman katon alla. Myös asemapäällikön talo on harvinaista tyyppiä, samoin kuin sen talousrakennus.

Ainutlaatuisuutta lisää asema-alueen länsireunalla oleva Vaskiluodon sataman entinen tullipäällikön asuintalo, joka nyt katsotaan osaksi asema-aluetta.

Historia
Vaasan merenkulku edellytti 1800-luvun lopulla ulkosatamaa syvässä kulkeville aluksille. Satama päätettiin sijoittaa Palosaaresta Vaskiluotoon 1886. Samalla päätettiin anoa rautatien jatkamista satamaan 1883 Vaasaan valmistuneelta Pohjanmaan radalta.

Vaskiluodon satama valmistui 1892 ja satamarata vedettiin 1900. Valtio rahoitti 2/3 ja kaupunki 1/3 lähes 20 km pitkän satamaradan rakentamisesta. Asemarakennus ja asemapäällikön talo talousrakennuksineen valmistuivat 1910-luvun alkuun mennessä.

Holger Wester, Kasvun ainekset. Vaasan historia IV. Vaasan kaupunki. Vaasa 2006.

Vaskiluodon rautatieasema. Tuija Mikkonen 2007