Vihti Uusimaa

Selin rautatievahtitupa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Selin rautatievahtitupa
Kuvaus
Selin poikkeuksellisesti jugendtyylinen vahtitupa vuodelta 1906 on tyyppinsä toinen tunnettu edustaja.

Yksinkertaisen vahtituvan pihapiiri paikallistien ja rautatien risteyksessä sisältää kaikki perinteiset rakennukset. Suuri hirsisauna sijaitsee aivan maantien kupeessa. Selin seisake ja vahtitupa kuuluvat Hanko-radan täydentävään rakennusvaiheeseen 1900-luvun alussa.

Historia
Hanko-Hyvinkää -rata rakennettiin 1873. Selin seisake vahtitupineen rakennettiin radan varteen täydentämään pysäkkiverkkoa. Seisake palveli mm. paikallista maidonmyyntiosuuskuntaa, jonka tuotanto oli vihtiläisittäinkin huomattava.

Vihdin kulttuurihistorialliset rakennukset ja alueet. Vihdin kunta. Vihti 1982.

Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920. Museovirasto. Rakennushistorian osasto. Julkaisu n:o 11, 1/1982. Helsinki 1982.

Eino Ketola, Vihdin historia 1918-1965. Maanjaon aika. I osa. Jyväskylä 1996.