på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kauhava Etelä-Pohjanmaa
Ylihärmän kirkonseutu
Kuvaus
Ylihärmän puukirkko on kuuluisan pohjalaisen Hakolan kirkonrakentajasuvun edustajan Kaapo Hakolan johdolla rakennettu, sekä sisä- että ulkonurkista viistetty pohjalainen 1700-luvun loppupuolen ristikirkko, joka muodostaa pappilan kanssa hyvin säilyneen kirkkoympäristön.

Ylihärmän kirkko on muodoltaan 24-kulmainen ristikirkko, jonka keskeltä kohoaa sipulipäätteinen kattoratsastaja. Korkea aumakatto on paanutettu. Ikkunat ovat segmenttikaariset. Kirkon kiinteä sisustus on uudistettu 1938 Ilmari Launiksen suunnitteleman korjauksen yhteydessä.

Intendentinkonttorin suunnittelema tapuli vuodelta 1828 on tehty Oravaisista kotoisin olleen rakennusmestari Olof Häggblomin johdolla. Hän on vastannut tapulin rakentamisesta myös 1830 Kuortaneella, missä on nähtävissä Ylihärmän tapulista omaksuttuja aiheita.

Kirkkoa ja tapulia ympäröi vanha hautausmaa. Sankarihautausmaa on J.S. Sirénin suunnittelema.

Kirkon eteläpuolella on vanha pappilarakennus ja vanha pitäjänmakasiini, joka on museokäytössä. Ylihärmän pappila on rakennettu 1889 edeltäneen pappilan paikalle. Pappilaa ympäröi puutarha ja pihapiirissä on vanha aitta. Vuodesta 1976 pappila on toiminut seurakunnan toimisto- ja harrastetiloina.
 
Historia
Härmän jokivarsien alue kuului asutuksen vakiintumisesta lähtien Kyrön kirkkopitäjään, sittemmin vuodesta 1581 siitä irtautuneeseen Lapuan kirkkoherrakuntaan. Talot elivät 1600-luvulla niittyihin perustuvasta karjatalousvaltaisesta maataloudesta ja nousevasta tervanpoltosta. Asutus laajentui 1700-luvulla talojen halkomisen sekä uudistilojen ja torppien perustamisen myötä.

Härmän Peräkylän ja Keskikylän asukkaat rakensivat 1785-1787 oman kirkkonsa Kaapo Hakolan piirustusten mukaan. Kirkon ympärille muodostui Lapuan alainen Ylihärmän saarnahuonekunta 1816. Vanhan Härmän pitäjän eteläosasta muodostettiin Ylihärmän seurakunta 1859. Kauhavan kappeliseurakunta Ylihärmästä tuli 2009.
 
Lisätietoa
Perinnealbumi, Etelä Pohjanmaa 2. Vaasa, 1982.

Heikki Ylikangas, Tervasta teollisuuteen. Ylihärmän kehitys varhaisista ajoista nykypäiviin. Vaasa, 1989.

Matti Salomäki, Vaasan läänin vanhat pappilat 1700-luvulta 1920-luvulle. Vaasan lääninhallituksen julkaisusarja 1994:11. Vaasa 1994.

Helena Teräväinen, Lakiaa ja komiaa, kohti kulttuuriympäristön uusia arvoja Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan kulttuuriympäristöohjelma. Länsi-Suomen ympäristökeskus. Vaasa 2003.

Riitta Aho, Härmänmaan ympäristön tila ja sen kehittäminen. Alueellisia ympäristöjulkaisuja 260. Länsi-Suomen ympäristökeskus. Vaasa 2003.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko; lainamakasiini; pappila;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Ylihärmän kirkko ja tapuli.

Ylihärmän pappila.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Ylihärmän kirkonseutu
 
© Museovirasto 2009