på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Raahe Pohjois-Pohjanmaa
Raahen seminaari
Kuvaus
Raahen seminaari on yksi 1800- ja 1900-lukujen vaihteen opettajaseminaareista, jotka ovat valtion maanlaajuisen rakennusprojektin ja yleisten rakennusten ylihallituksen suunnittelun tuloksia.

Puistomaisessa ympäristössä sijaitseviin Raahen seminaarin rakennuksiin vuodelta 1899 kuuluu mm. entinen johtajattarien asunto (yksikerroksinen puurakennus), päärakennus (alaosaltaan tiilinen ja yläosaltaan puurakenteinen kaksikerroksinen rakennus), harjoituskoulu (alaosaltaan tiilinen ja yläosaltaan puurakenteinen koulutalo), johtajan asunto (yksikerroksinen puurakennus), sauna (entinen pesutupa-, sauna- ja leipomorakennus, yksikerroksinen tiilirakennus).

Vuonna 1971 lakkautetun seminaarin jälkeen alueella on aloittanut toimintansa tekniikan alan ammattioppilaitos.
 
Historia
Suomen ensimmäinen seminaari opettajien koulutusta varten perustettiin 1863 Jyväskylään. Sitä seurasivat ruotsinkieliset seminaarit Tammisaaressa ja Uudessakaarlepyyssä sekä Sortavalan seminaari.

Seminaarilaitoksen toinen vaihe ajoittui 1890-luvulle, jolloin seminaarien tarve lisääntyi seminaaritutkinnon tultua 1890 kaikkien opettajien kelpoisuusehdoksi. Tuolloin perustettiin Raahen naisseminaari, Rauman miesseminaari, Heinolan naisseminaari ja Kajaanin miesseminaari. Sijoituspaikkakunnat valittiin mahdollisimman etäältä aiemmista seminaaripaikkakunnista.

Asetus Raahen opettajatarseminaarista annettiin 29.4.1896. Elokuussa 1897 senaatti vahvisti ylimääräisen arkkitehdin Werner Polónin yleisten rakennusten ylihallituksessa laatimat piirustukset. Samassa kuussa alkanut rakentaminen jatkui syyskuuhun 1899, tosin laitos voitiin avata käyttöön jo 1898. Ensimmäisessä vaiheessa seminaari käsitti kymmenkunta rakennusta ja sen rakennuskanta on pääosiltaan yhä jäljellä.

1800- ja 1900-luvun taitteen seminaarilaitokset poikkesivat edeltäjistään ennen kaikkea siinä, että ne eivät enää olleet yhteisseminaareja. Raahen seminaariin ryhdyttiin ottamaan miesopiskelijoita 1951.

Raahen seminaari erosi aiemmista seminaareista arkkitehtuuriltaan: kun Jyväskylässä rakennettiin suuria kivirakennuksia ja Sortavalassa kokonaan puusta, ovat Raahen seminaarirakennukset osin tiilestä, osin puusta. Raahen seminaarin tiloja korjattiin 1920-1930-luvulla, ja 1950-luvulla harjoituskoulu sai uudet tilat. Uusi päärakennus valmistui 1959 arkkitehti R.V. Luukkosen suunnittelemana.
 
Lisätietoa
Aimo Halila, Suomen kansakoululaitoksen historia III-IV. Turku 1949.

Matti Lackman, Raahen seudun historia III. Helsinki 1991.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 2. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.

Sari Salmela, Tuikkuja ja kynttilöitä, muistoja Raahen seminaarista vuosilta 1896-1971. Raahe-seura 1999.
 
kohteeseen sisältyy:  oppilaitos;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Raahen Seminaari ja asuinrakennus.

Raahen seminaarin päärakennus.

Raahen seminaarin asuinrakennus.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Raahen seminaari
 
© Museovirasto 2009