Kaarina Varsinais-Suomi

Kuusiston kirkkomaisema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kuusiston kirkkomaisema
Kuvaus
Kuusiston kirkko on 1790-luvulla rakennettu maisemallisesti näyttävälle paikalle korkealle mäelle, joka on ollut kappeliseurakunnan ensimmäinen kirkonpaikka. Kirkonmäeltä avautuu saaren etelärannan vuosisatoja viljelyksessä ollut avoin maisema.

Pieni puukirkko on yksilaivainen pitkäkirkko, jonka pohjoissivulla lähellä itäpäätyä on kylkiäisenä pieni sakaristo. Lyhytnurkkainen hirsirakennus sijaitsee edeltäneen kappelikirkon paikalla. Alttari kehyksineen on tehty kirkon valmistuttua 1790-luvulla, jolloin myös saarnastuoli on saanut nykyasunsa. Sen runko periytyy mahdollisesti edeltäneestä, samalla paikalla sijainneesta kirkosta. Seinien pilarikoristeiset tapetit ovat löytyneet sisätiloissa 1974 tehdyn entistävän korjauksen yhteydessä. Osa tapetista on siirretty Kansallismuseoon.

Erillinen puinen kellotapuli on rakennettu 1763 ja sitä on uusittu kirkon rakentamisen yhteydessä. Kirkkomaata ympäröi harmaakiviaita. Lukkarinasunto on lähellä kirkkoa.

Historia
Kuusiston saari perustettiin Piikkiön emäseurakunnan kappeliksi 1653, jolloin rakennettiin seurakunnan ensimmäinen kirkko. Nykyinen kirkko rakennettiin edeltäneen paikalle 1792 ilmeisesti aiemman kirkon hirsistä. Työtä johti rakennusmestari Söderman. Sisätiloiltaan kirkkoa uudistettiin uusgoottilaistyyliseksi 1899-1900 arkkitehti Helge Rancken johdolla. Kirkkoa entistettiin 1974 arkkitehti Pekka Pitkäsen johdolla.

Kuusisto toimi itsenäisenä seurakuntana vuodesta 1863 vuoteen 1885, jolloin se palasi Piikkiön kappeliksi. Kirkkoherrakunta siitä tuli jälleen 1914, mutta 1954 saari liitettiin Kaarinan seurakuntaan.

Tove Riska, Kuusiston kirkko. Suomen kirkot 3. Suomen Muinaismuistoyhdistys 1964.

Timo Havia, Jukka Luoto, Piikkiön historia 1. Jyväskylä 1989.