Parainen Varsinais-Suomi

Houtskarin kirkkoympäristö

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Houtskarin kirkkoympäristö
Kuvaus
Houtskarin kirkonkylä on varhaisia Turunmaan saaristoon perustettuja kirkonkyliä. Houtskarin hyvin säilyneen, pienimuotoisen saaristokirkkomiljöön muodostavat satama, kirkko, hautausmaa kiviaitoineen, tapuli, pappila ja pitäjäntupa.

Turunmaan saaristossa kirkonkylät ovat sijoittuneet suuremmille saarille merkittävien vesireittien varrelle. Neitsyt Marialle omistettu Houtskarin puukirkko sijaitsee saariryhmän keskiosassa, kapean Hålax-lahden rannalla, Näsbyn kirkonkylässä. Puinen, tasavartinen ristikirkko on rakennettu 1703-04 (E. Nilsson). Punamullattua kirkkoa kattaa aumattu paanukatto, jonka ristikeskuksesta kohoaa siro viiritanko. Kirkon alttaritaulun on maalannut 1887 Victor Westerholm.

Kirkkomaan tuntumassa sijaitseva tapulin alaosa on rakennettu 1753 (E. Johansson) ja yläosa 1871. Kirkkomaisemaan liittyy myös 1860 rakennettu pappila. Kirkon ja pappilan välissä on pieni peltoalue. Houtskarin kotiseutumuseo toimii 1885 rakennetussa pitäjäntuvassa. Museoon kuuluu lisäksi tuulimylly ja ranta-aitta.

Historia
Houtskari oli Korppooseen kuuluvana Näsbyn kappelina 1554. Kirkonkylän muodostavassa Näsbyssä oli tällöin 15 taloa. Emäseurakunnaksi Houtskari erotettiin 1865. Houtskarin kirkko rakennettiin 1703-1704.

Lars Pettersson, Ristikirkot. Ars Suomen taide 3. Keuruu 1989.

Lönnqvist Bo, En bok om Houtskär del II, Bygdens öden till slutet av 1900-talet. Houtskarin kunta 2000.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko; kylä; museo; pappila;

Houtskarin kirkko. Minna Pesu 2007