Kemiönsaari Varsinais-Suomi

Kiilan kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kiilan kylä
Kuvaus
Kiilan kylässä on säilynyt edustava ryhmäkylämiljöö, jossa talonpoikainen rakennuskanta on 1800-luvun loppupuolelta ja 1900-luvun alkupuolelta.

Kemiön pohjoisosassa, ns. Suomenkulmalla, sijaitseva Kiilan kylä ja lähipellot muodostavat laajan, mäkiharjanteisiin rajautuvan maiseman. Tilakeskukset ovat säilyneet vanhoilla kylätonteilla. Kylän rintapelto on raivattu merenlahtien väliselle kannakselle ja itse kylä on keskittynyt kyläpellon pohjoislaidalla olevalle matalalle harjanteelle.

Historia
Kiilan kylässä oli 1560-luvulla kuusi taloa. Kemiö oli 1500-luvun puolivälissä yksi maan suuriimista pitäjistä, jossa oli noin 550 taloa, näistä suurin osa pitäjän yläosissa. Varsinais-Suomen pitäjistä vain Kalanti oli yhtä väkirikas, koko maassa vain muutama pitäjä. 1540-luvun maakirjoista ilmenee, etta maanviljelyllä oli Kemiössä jo tuolloin pitkät perinteet. Kemiö kuului muun Varsinais-Suomen ohella perinteisen maanviljelyn kaudella maan parhaiten menestyneisiin maatalousalueisiin.

Kimitobygdens historia II. Ekenäs 1982.

Kari Suistoranta ja Henrik Asplund, Kemiön suurpitäjän historia 1. Sagalundin museon kuntayhtymä 1997.

kohteeseen sisältyy:  kylä; talonpoikaistalo; tie;

Kiilan kylää peltoineen. Museovirasto Museiverket 2017