på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Helsinki Uusimaa
Alppilan kirkko
Kuvaus
Alppilan kirkko on arkkitehtuuriltaan ja tilaratkaisuiltaan edustava esimerkki työväestön ja työläiskaupunginosan tarpeisiin suunnitellusta kirkkorakennuksesta, joka alun alkaen on tunnettu Kotkankadun seurakunnallisen työkeskuksen nimellä. Alueen asukkaiden kokoontumis- ja harrastustarpeisiin laadittu kirkon tilaohjelma on toteutettu korkeatasoisen arkkitehtuurin keinoin.

Valkoiseksi maalattu tiilinen, kaupunkirakenteeseen sovitettu rakennuskompleksi on neljän kadun rajoittamassa korttelissa. Kirkon pääsisäänkäynnin tunnuksena on päädyn kookas risti. Kirkonkellot ovat viereisen seurakuntasalin julkisivussa olevan pystysäleikön takana. Erillinen sisääntulohalli kokoaa tilat ja johtaa myös toisen kerroksen tasalla olevalle sisäpihalle, josta on käynti kirkkoon.

Suorakaiteen muotoinen kirkkosali saa valoa kuorin sivussa olevasta pystyikkunasta ja sisäkaton yläreunassa kulkevasta ikkunanauhasta. Sivuseinien pintamateriaalina on erikoisvalmisteiset pyöröpintaiset muototiilet, joilla lienee akustistakin merkitystä suhteellisen karun kirkkotilan pehmentäjinä. Sileäksi muuratulla alttariseinällä on tiilireliefiä käytetty kookkaan ristin taustasommittelussa. Seurakuntasali on liitettävissä tilaan pystysuunnassa liikuteltavan betoniseinämän avulla.
 
Historia
Alppilan vasta perustetun seurakunnan kirkko valmistui 1957. Rakentaminen toteutettiin arkkitehtien Keijo Ström ja Olavi Tuomisto tekemän ehdotuksen mukaan, joka oli voittanut 1953 pidetyn yleisen arkkitehtikilpailun.

Kirkkorakennukseen sisällytettiin seurakuntatilojen, kirkkosalin, seurakuntasalin, toimituskappelin ja kirkkoherranviraston lisäksi voimistelusali, 15 kerhohuonetta ja kahdeksan asuntoa. Kirkon tuli voida palvella jumalanpalvelustilan ohella myös alueen asukkaiden yhteisenä kokoontumis- ja harrastuspaikkana.
 
Lisätietoa
Keijo Ström - Olavi Tuomisto, Alppilan kirkko. Arkkitehti 9-10/1957.

Arvo Aho, Seurakunnat rakentavat. Kehityksen kärjessä, usein vähän jäljessä. Helsingin luterilaiset seurakunnat 1906-1980. Helsinki 1980.

Harri Hypén, Tarkoituksenmukaista kaupungille, ei parasta Jumalalle. Kirkkorakennus kaupunkiympäristössä. Omakustanne 2003.

Marja Terttu Knapas, Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Alppilan kirkko.

Alppilan kirkkosali.

Alppilan kirkko.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Alppilan kirkko
 
© Museovirasto 2009