Naantali Varsinais-Suomi

Velkuan kirkkomaisema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Velkuan kirkkomaisema
Kuvaus
Velkuan kirkkomaisema muodostuu hyvin säilyneestä sisäsaariston kirkonkylästä, johon lounaissuomalaisen 1700-luvun puisen pitkäkirkon lisäksi kuuluu saaren suojaisiin painanteisiin asettunutta kirkonkylän asutusta pienialaisine peltoineen.

Velkuan Pyhälle Henrikille omistettu kirkko on seurakunnan ensimmäinen. Kirkko on rakennettu Palvan salmen rannalle ja suojaisesta satamasta on maisemallinen yhteys kirkolle. Kirkon satulakattoiseen runkohuoneeseen liittyy kylkiäisinä asehuone ja sakaristo. Kirkkosalia kattaa puinen tynnyriholvi. Pieniruutuisten, tasapäätteisten ikkunoiden nykyasu on 1880-luvulta. Alttariseinällä on kookas ikkuna ja Taivaaseenastumista kuvaava, piispa J. Gadolinin 1796 lahjoittama alttaritaulu.

Kirkkoa ja erillistä kaksinivelistä kellotapulia vuodelta 1793 ympäröi vanha hautausmaa. Suomen sodan aikaisen Palvan meritaistelun 18.9.1808 muistomerkki on sijoitettu kirkon lähelle.

Velkuan kirkkoherranpappilan päärakennus 1800-luvun jälkipuolelta sijaitsee kirkon lähettyvillä saaren itäpuolella. Lisäksi mm. Riihimäen ja Pietilän tiloilla on rakennuskantaa 1800-luvulta. Satamanlahdelta nousevan mäen rinteessä on kylän koulu.

Historia
Taivassaloon kuuluneessa Velkuassa eli Palvassa oli kolme taloa 1560-luvulla. Velkua perustettiin saarnahuonekunnaksi 1793 Palva-nimisenä ja seurakunnan kirkko valmistui samana vuonna. Kirkkoa korjattiin arkkitehti J.A. Anderssonin johdolla 1881-1883 ja 1897-1901.

Itsenäiseksi seurakunnaksi Velkua erotettiin 1913. Vuonna 1962 Velkua liitettiin seurakunnallisesti Naantaliin. Kuntaliitos tehtiin 2009.

Tove Riska, Suomen kirkot. Turun arkkihiippakunta I osa. Helsinki 1959.

Seppotapio Wilen, Velkuan historiikki. Velkua 1994.

Anna Mikkonen (toim.), Näkökulmia kulttuuriympäristöön. Ympäristön tila Lounais-Suomessa 2. Lounais-Suomen ympäristökeskus. Turku 2001.

Jussi T. Lappalainen - Lars Ericsson Wolke - Ali Pylkkänen, Sota Suomessa. Suomen sota 1808-1809. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1148. Helsinki 2007.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko; koulu; kylä; piensatama; talonpoikaistalo;

Velkuan satamasta on maisemallinen yhteys kylän kirkolle. Johanna Forsius 2007