Kemiönsaari Varsinais-Suomi

Västanfjärdin vanha ja uusi kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Västanfjärdin vanha ja uusi kirkko
Kuvaus
Västanfjärdin saaristopitäjän vanha ja uusi kirkko kuvastavat Kemiön laajaan kirkkopitäjään 1700-luvun lopulla perustetun saarnahuonekunnan ja 1900-luvun alussa itsenäistyneen seurakunnan kirkkorakentamista. Kahdelta eri aikakaudelta peräisin olevat 1700-luvun punamullattu puukirkko ja 1900-luvun alun kansallisromanttinen kivikirkko muodostavat hyvin säilyneen kirkkoympäristön.

Kemiön saaren eteläosassa sijaitseva Västanfjärdin kirkonmäki ja kirkonkylä ovat rakentuneet kapean merenlahden pohjukan rinteesiin.

Västanfjärdin vanhan puukirkon on rakentanut 1759-60 turkulainen rakennusmestari Isak Olin. Pitkäkirkon molemmat päädyt ovat kolmisivuiset. Aumakattoiseen runkohuoneeseen liittyy länsipäässä eteinen ja koillisessa sakaristo. Kiinteä sisustus on pääosin alkuperäinen, alttaritaulu ja saarnastuoli ovat 1800-luvulta. Kirkkomaata on laajennettu useaan otteeseen ja sitä ympäröi kiviaita. Nykyiset portit ovat valmistuneet 1870.

Västanfjärdin uudemman, 1912 valmistuneen kirkon on suunnitellut arkkitehti Helge Rancken. Kansallisromanttista tyylisuuntaa edustava päätytornillinen pitkäkirkko on rakennettu karkeahakatusta kivestä.

Historia
Västanfjärd mainitaan Kemiön kappelina 1690-luvulla. Pyhälle Jaakobille pyhitetyn kirkon rakentaminen aloitettiin 1759, jolloin Västanfjärdistä oli tullut saarnahuonekunta. Sakaristo ja kirkkosalin lautaholvi valmistuivat 1760. Asehuone laajennettiin nykyiseen kokoonsa 1830. Erillinen kellotapuli valmistui 1763. Sen rakensi jahtivouti Isak Gran Labbölestä.

Varoja uuden kirkon rakentamiseksi alettiin koota 1800-luvulla. Västanfjärdin seurakunta itsenäistyi 1904. Toeutumattomat suunnitelmat kirkkoa varten laativat arkkitehdit J.L. Pettersson ja Jac. Ahrenberg. Uusi kirkko toteutettiin arkkitehti Helge Ranckenin piirustusten mukaan. Kirkon rakentamisessa käytettiin harmaakiveä ja betonia. Vanha kirkko jäi pois vakituisesta seurakunnallisesta käytöstä 1912 uuden valmistuttua. Suunnitelmista huolimatta sitä ei myyty purettavaksi. Uuden kirkon sisätilat uudistettiin Kaj Englundin suunnitelmin 1956.

Sigrid Nikula, Västanfjärd. Finlands kyrkor 8. Museiverket 1975.

Kari Suistoranta ja Henrik Asplund, Kemiön suurpitäjän historia 1. Sagalundin museon kuntayhtymä 1997.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko; tie;

Västanfjärdin vanha kirkko tapuleineen. Minna Pesu 2007