på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Sastamala Pirkanmaa
Salokunnan kirkko
Kuvaus
Salokunnan kirkko on erityisesti sisätiloiltaan korkeatasoinen esimerkki uudemman kirkkoarkkitehtuurin muotoratkaisujen soveltamisesta paikallisseurakunnan mittakaavallisesti vaatimattomampiin tarpeisiin.

Mäntykankaalla sijaitsevan suojaisen sisäpihan ympärille ryhmitelty, puhtaaksi muuratusta tiilestä tehty rakennusryhmä sisältää pulpettikattoisen kirkkorakennuksen ohella seurakuntasalin ja työtiloja. Kirkon asemaa korostaa erillinen valkoiseksi kalkittu kellotorni risteineen.

Epäsymmetrisen kirkkosalin päämateriaalit ovat punatiili ja puu. Arkkitehtonisena aiheena ovat lautakaton kattotuolit alttaria kohti kohoavassa tilassa. Punatiilisissä alttaripäädyssä ja kuorin sivuseinissä on monijakoinen ikkunasarja. Massiivipuinen penkistö tiililattiaa vasten on osa tiilen ja puun vuoropuhelua.

Salokunnan kirkko sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla Karkku-Tyrvää -maisema-alueella.
 
Historia
1910-luvulta lähtien oli suunnitteilla kirkon rakentaminen palvelemaan vesistön jakaman Karkun eteläpuolista osaa. Päätös rakentamisesta tehtiin 1940, mutta arkkitehti Timo Penttilän suunnittelema seurakuntatalo valmistui vasta 1960. Rakennuksen sali vihittiin kirkoksi saman vuoden lokakuussa.
 
Lisätietoa
Arkkitehti - Arkitekten 5/1962.

Sastamalan seitsemän kirkkoa. Tyrvään Sanomat 1968.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Salokunnan kirkko.

Salokunnan kirkko.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Salokunnan kirkko
 
© Museovirasto 2009