Nurmes Pohjois-Karjala

Nurmeksen rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Nurmeksen rautatieasema
Kuvaus
Pielisjärven rannalla sijaitseva Nurmeksen rautatieasema on rakennuskannaltaan monipuolinen ja yhtenäinen. Aseman rakennukset on rakennettu kahdessa vaiheessa.

Jugend-sävyistä rautatiearkkitehtuuria edustavat asemarakennus, asemapäällikön talo, tavaramakasiini ja veturitalli sekä seitsemän perheen asuinkasarmi ovat valmistuneet VR:n arkkitehdin Thure Hellströmin suunnitelmin 1910 Joensuun ja Nurmeksen välisen liikenteen alkaessa. Aseman kaksoisvahtitupa ja Kirkkokadun asuinkasarmi ovat vuodelta 1927, jolloin Nurmeksesta avautui jatkoyhteys Kontiomäelle.

Historia
Karjalan rata Joensuuhun valmistui 1894. Toivomus rautatien ulottamisesta Nurmekseen esitettiin ensi kerran valtiopäiväanomuksessa 1887. Kiista ratalinjauksesta jatkui aina 1900-luvun alkuun, ja vasta vuoden 1906 valtiopäivillä saatiin aikaan päätös radan vetämisestä Joensuusta Pielisen itäpuolta Nurmekseen. Lieksan ja Nurmeksen välinen rataosuus rakennettiin 1909-1911. Rautatie merkitsi yhteyttä suoraan pääkaupunkiin; viljan ja puutavaran kuljetus helpottui ja tuotti vaurautta seudulle.

Radan jatkamista Pohjanlahdelle, Oulujokilaakson halki Ouluun, ryhdyttiin suunnittelemaan 1912. Aiemmin ratalinjaus oli aiottu Kemiin ja Tornioon. Esivalmisteluja tehtiin talvella 1918-1919, mutta työt jatkuivat vasta 1926 ja rata Kontiomäkeen valmistui 1929.

Lisätietoa
Saloheimo, Veijo. Nurmeksen historia. Nurmeksen seurakunta, Nurmeksen maalaiskunta, Nurmeksen kauppala. Kuopio 1953. Kuopio 1953.

Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöt. Pohjois-Karjalan liitto. Julkaisu 83. Joensuu 2004.

Nurmeksen asemarakennus. Marja-Leena Ikkala 2014