Vaasan rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Vaasan rautatieasema
Kuvaus
Vaasan rautatieasemarakennus Hovioikeudenpuistikon itäisenä päätteenä on Vaasan radan toinen säilynyt II luokan asema. Asemarakennukseen liittyy puinen laiturikatos, jollaisia ei tässä laajuudessa ole säilynyt muualla.

Rataa reunustava lehmusrivi sekä vanha puistoalue kuuluvat aseman kokonaisuuteen.

Historia
J.V. Snellman esitti ensimmäisen Vaasaan asti ulottuvan ratasuunnitelman jo 1856. 1870-luvulla keskusteltiin siitä pitäisikö Pohjanmaan radan kulkea lähellä rannikkoa yhdistämässä kaupunkeja toisiinsa vai Näsijärven itäpuolella avaamassa maan sisäosia rannikon yhteyteen. Valtiopäivät ratkaisi asian itälinjauksen puolesta 1878 ja koko rata avattiin liikenteelle 1883. Asemarakennus valmistui samana vuonna, ja sitä laajennettiin 1902.

Aseman luoteispuolella, uudehkon tielinjan toisella puolella, on asemakokonaisuuteen kuulunut asemapäällikön talo pihapiireineen.

Laura Saarinen, Rautatie kaupungissa. Rautatiealueet osana Vaasan kaupunkirakenteen kehitystä. Länsi-Suomen ympäristökeskuksen moniste 22/1998.

Holger Wester, Kasvun ainekset. Vaasan historia IV. Vaasan kaupunki. Vaasa 2006.

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; puisto;