Helsingin suomenkielinen työväenopisto

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Helsingin suomenkielinen työväenopisto
Kuvaus
Helsingin suomenkielisen työväenopiston laajennus vuodelta 1959 on onnistunut esimerkki uuden rakennusosan yhdistämisestä vanhaan. Laajennus kuuluu kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan.

Kallion kirkon pohjoispuolella Helsinginkadun varressa sijaitsee Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto. 1920-luvulla rakennettuun rakennukseen liittyy 1950-luvun lopulla valmistunut laajennusosa. Arkkitehti Gunnar Taucherin johdolla suunniteltu klassistinen vanha osa on nelikerroksinen ja sen julkisivussa on kahden kerroksen korkuinen portaali. Sokkeli on tummaa graniittia ja portaali vaaleaa. Rakennuksen portaalissa ja sivuseinissä olevat pronssireliefit on suunnitellut kuvanveistäjä Gunnar Finne.

Laajennusosa on rakennettu vanhan rakennuksen taakse saman suuntaisena ja yhdistetty siihen nivelellä. Vanhemmasta päärakennuksesta on lähtöisin moduuli 360 cm, jota uusi osa noudattaa. Arkkitehti Aulis Blomstedt, jonka tutkimukset arkkitehtuurin mitta- ja suhdejärjestelmästä edustavat Suomessa harvinaista teoriaa, on hakenut tehtävään sopivan mittajärjestelmän ja sen pohjalta pohtinut suunnitelman toiminnallisia ja teknisiä ratkaisuja. Vaalein julkisivuvärein viimeisteltyyn uuteen osaan on sijoitettu mm. juhlasali lämpiöineen, oppilasravintola ja luokkia.

Historia
Pohjoiseurooppalainen kaupunkisuunnittelukeskustelu oli vilkasta 1800-luvun lopussa. Kasvavissa teollisuuskaupungeissa, kuten Helsingissä, arkkitehdit halusivat ottaa kaavoituksen insinööreiltä arkkitehtien tehtäväksi. Vuoden 1901 Kallion asemakaavan viimeistelyyn vaikutti arkkitehti Gustaf Nyström sekä samanaikainen keskustelu Töölön maastonmuotoja ja vaihtelevia katunäkymiä arvostavasta kaavasta. Kallion asemakaavan keskeisestä monumentaalisesta kaupunkitilasommitelmasta toteutui osia, kuten Kallion kirkko puistoineen sekä sen kanssa samassa akselissa oleva työväenopiston päärakennus.

Helsingin kaupunginvaltuusto perusti Helsingin kaupungin Työväenopiston 1913. Ennen Helsinkiä Suomeen oli perustettu jo muutama muu työväenopisto, ensimmäinen Tampereelle 1899. Helsingissä opiskelijoita oli ensimmäisenä vuonna vähän alle 3000. Kaupunki tuki jo 1800-luvun puolella alkanutta työväestön opetustoimintaa, jonka pääjärjestäjinä olivat Kansanvalistusseura ja työväenyhdistys. Suomen yleissivistävän työväenopistotoiminnan keskushahmo oli Zachris Castrén, Helsingin työväenopiston ensimmäinen johtaja. Työväenopisto aloitti toimintansa suomenkielisenä ja ruotsinkielisenä osastona.

Kallio oli runsasväkinen työväen asuinalue, jonne Suomenkielinen osasto sai oman talon Helsinginkatu 26:een 1927. Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto suunniteltiin Helsingin kaupungin rakennusvirastossa kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin johdolla.

Arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnittelema laajennusosa, joka on alaltaan yli kaksinkertainen verrattuna vanhempaan osaan, valmistui 1959 etelänpuoleiselle tontinosalle.

Laajennusosan ala-aulaan hankittiin taiteilija Sam Vannin taideteos. Vanni voitti hankintaa varten järjestetyn kilpailun teoksellaan Contrapunctus - Kaaoksesta järjestykseen (1959 - 1960). Seinämaalaus oli Suomessa ensimmäinen abstrakti taideteos, joka oli valittu kilpailun voittajaksi ja toteutettiin julkisen instituutin rahoittamana. Työväenopiston juhlasalin esirippu oli puolestaan taiteilija Juhana Blomstedtin ensimmäinen julkinen teos, joka on geometrisista muodoista ja perusväreistä koostuva applikaatio.

Gunnar Taucher, Den Finska arbetarsinstitut. Arkkitehti. Arkitekten 1929.

Helsinki. Aulis Blomstedt, Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto - laajennus. Arkkitehti. Arkitekten 1959.

kohteeseen sisältyy:  oppilaitos;

Helsingin suomenkielinen työväenopisto. Museovirasto Museiverket 2019