Turun läntinen ylioppilaskylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Turun läntinen ylioppilaskylä
Kuvaus
Turun läntinen ylioppilaskylä edustaa 1960-luvun strukturalistista suunnittelua. Ylioppilaskylän vanhan osan rakentaminen liittyy Turun yliopiston laajenemiseen 1950-1960-luvulla.

Ylioppilaskylän tiivis vanha osa sijaitsee Pyhän Katariinan eli entisen Kaarinan kirkon ja paloaseman läheisyydessä Aurajoen rannassa. Ylioppilaskylässä on havaittavissa kaikissa mittakaavoissa strukturalismille tyypillinen suorakulmainen verkosto, joka ilmenee kaupunkirakenteen ruutukaavassa, rakennusten pohjaratkaisujen suorakulmaisuudessa ja julkisivuissa näkyvissä rakenteen ruudukoissa. Kolmikerroksinen, pelkistetty talotyyppi opiskelijahuoneineen ja pihoineen toistuu samanlaisena korttelista toiseen. Jokaiseen kortteliin on ryhmitelty neljä taloa, jotka yhdistyvät sekä toisiinsa että toisiin kortteleihin parvekkeilla. Rakennukset ovat betonia, jonka verhona olevat puuelementit mahdollistavat värien käytön julkisivuissa.

Historia
Turun 1920 perustettu suomalainen yliopisto kasvoi 1960-luvulla ja Turun yliopiston ylioppilaskunta perusti Ylioppilaskyläsäätiön 1966 tavoitteenaan opiskelija-asuntojen rakentaminen. Arkkitehtien Jan Söderlundin ja Erkki Valovirran suunnitteleman Turun ylioppilaskylän vanhan, läntisen puolen rakentaminen aloitettiin arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta 1968. Rakentamisessa haluttiin korostaa strukturalismin ihanteiden mukaan rakenteiden pelkistettyä kauneutta. Koko ylioppilaskylä rakentui 1969-1979 välisenä aikana ja sitä peruskorjattiin 2000-luvulla.

Jan Söderlund ja Erkki Valovirta, Turun ylioppilaskylä. Arkkitehti 1970. Helsinki.

Suomi rakentaa 4. Näyttely 20.2.-15.3.1970. Suomen arkkitehtiliitto. Helsinki 1970.

Jarmo Maunula (toim.), Suomi rakentaa 5. Taidehalli 29.10. - 21.11.1976. Helsinki 1976.

Tauno Perälä, Turun yliopisto 1939-1970. Turun yliopistosäätiö 1977.

Asko Salokorpi, Arkkitehtuuri vuoden 1960 jälkeen. Suomen taide 6. Keuruu 1990.

Petri Lempinen, Opiskelijalle rakentamassa: Turun ylioppilaskylä haaveesta asuinalueeksi 1959-1980. Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus. 2001.

Kimmo Ketonen, Ylioppilaat omalla asialla: Turun yliopiston ylioppilaskunta 1945-1997. Turun yliopiston ylioppilaskunta 2001.

Visa Suonpää, Elämää mehiläiskennossa: Kohtaamisia 1970-luvun Turun ylioppilaskylässä. Turun yliopisto, k&h. 2004.

kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; kaava-alue;

Turun läntistä ylioppilaskylää. Timo-Pekka Heima 2008