Kuopio Pohjois-Savo

Kuopion Piispanpuiston ympäristö ja kuurojen koulu

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kuopion Piispanpuiston ympäristö ja kuurojen koulu
Kuvaus
Piispanpuisto ympäristöineen on monessa vaiheessa muovautunut kokonaisuus. Kuopion seudun ensimmäiset kirkot ovat sijainneet paikalla, joka muutettiin puistoksi 1884 uuden lääninhallituksen yhteyteen. Piispan talosta nimityksensä saaneen puiston ympärille ovat keskittyneet läänin hallintoon liittyneet rakennukset ja muita julkisia rakennuksia.

Kuopion läänin 1885 valmistunut lääninhallitus ja maanmittauskonttori on suunniteltu arkkitehti Constantin Kiseleffin johdolla yleisten rakennusten ylihallituksessa. Lääninhallitus on kaksikerroksinen kivinen uusrenessanssirakennus. Alunperin yksikerroksisen maanmittauskonttorin kaksikerroksinen ja laajennettu nykyasu on vuosien 1911 ja 1931 korjauksista.

Puiston itäreunalla sijaitsee ortodoksinen Pyhän Nikolauksen katedraali, joka valmistui 1903 rakennusmestari A. Isakssonin suunnitelmien mukaan.

Länsilaidalla on piispantaloksi sanottu sveitsiläistyyliä edustava yksikerroksinen puurakennus, joka on valmistunut 1854 lääninarkkitehti Carl Zieglerin piirustusten mukaan. Talon rakennuttaja on Kuopion ensimmäisen hiippakunnan piispa Robert Frosterus. Rakennuksessa on toiminut käsityökoulu noin 100 vuoden ajan.

Entinen kuuromykkäin koulu sijaitsee puiston laidalla Sepänkadun ja Snellmaninkadun väliin jäävällä tontilla. Alueella on kaksikerroksinen koulurakennus, jossa alunperin on ollut juhlasali sekä makuusalit. Asuntolassa on pohjakerros kivestä ja toinen kerros puusta. Alakerrassa ovat olleet taloudenhoitoon liittyneet tilat ja toisessa asuntola sekä johtajattaren asunto. Rakennukset sekä samaan aikaan valmistunut varasto muodostavat tontin keskelle umpipihan.

Rantaviivan suuntaisesti 1860-luvun alkupuolella rakennettu entinen Forsténin talo on korjattu johtajan ja opettajan asunnoiksi 1898 ja vuodesta 1975 ne ovat olleet muussa käytössä.

Historia
Kuopion ensimmäiset kirkot ovat sijainneet Piispanpuiston paikalla. Puiston eteläpuolelle oli varattu tori ja paikka residenssille. Residenssihanke toteutui vasta 1880-luvulla. Lääninhallituksen rakennusten valmistuttua aluetta ryhdyttiin muokkaamaan puistoksi.

Kuuromykkäin koulu perustettiin Kuopioon 1862. Se sai omat tilat lääninhallituksen naapurina jo 1889, mutta niiden käytyä riittämättömiksi ryhdyttiin Kuopioonkin aistiviallisten koulutuksesta 1892 annetun asetuksen mukaisesti suunnittelemaan uusia laitosrakennuksia. Arkkitehti Theodor Granstedtin johdolla valmistuneiden piirustusten mukaan rakennettiin 1897-1898 entisten opetustilojen paikalle uudet rakennukset. Johtajan asunnoksi korjattiin tontin vanhin rakennus, everstiluutnantti Lennart Forsténin asuinrakennus. Kuuromykkäinkoulu lakkautettiin Kuopiossa 1974.

Kuuromykkäin lehti 2/1898.

Keijo Plit, Carl Henrik Alopaeus aistivammaistyön uranuurtajana Suomessa.Suomen kirkkohistoriallisen seuran toimituksia 128, Helsinki 1984.

Tuula Vuolle, Paikallisesta hyväntekeväisyydestä valtion asiaksi. Studia historica Jyväskyläensia. Jyväskylä 1993.

Kuopion rakennusperinnön ja kulttuuriympäristöjen hoito-ohjelma 1995.

Helena Riekki, Kuopion kaupungin rakennushistoria. Kaupungin rakentamisvaiheita vuodesta 1875. Kuopion historia 6. Kuopio 2005.

Kuopion seudun kulttuuriympäristö seutukunnan vahvuudeksi. Kulttuuriympäristöselvitys Kuopion seudun maakuntakaavaa varten. Pohjois-Savon liitto 2006.

Kuopion kulttuuriympäristö - strategia ja hoito-ohjeet. Kuopion kaupunki 2007.

kohteeseen sisältyy:  kaava-alue; kaava-alue; kaupungin asuintalo; kirkko; koulu; muu hallintorakennus; puisto;

Kuopion Piispanpuisto, taustalla lääninhallituksen talo. Soile Tirilä 2006
Kuopion Piispanpuisto, taustalla lääninhallituksen talo. Soile Tirilä 2006.