på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Riihimäki Kanta-Häme
Riihimäen vankila
Kuvaus
Riihimäen vankila on yksi 1920-ja 1930-luvuilla rakennetuista suurista keskusvankiloista ja se kuuluu syntyaikojensa vankilarakentamisen keskeisiin tuloksiin. Se oli alkuaan maatalousvankila Joutsenon Konnunsuon ja Sonkajärven Sukevan keskusvankiloiden tapaan, mutta Riihimäellä maataloustoiminnasta luovuttiin sittemmin.

Vankila sijaitsee varsinaisen kaupunkialueen pohjoispuolella rautatien vieressä. Mäelle sovitettu laitos käsittää korkean kehämuurin sisäpuolella sijaitsevan päärakennuksen selli- ja hallintosiipineen sekä työhuonerakennuksen. Täydentäviä uudempia tiloja on rakennettu jonkun verran, mutta päärakennusvaiheen tulokset hallitsevat kokonaisuutta. Laitoksen sisäänkäyntisommitelma käsittää mäelle nousevan puistokadun, sen päätteeksi kehämuuriin kiinnittyvän porttirakennuksen ja vielä päärakennuksen jylhäpiirteisen portaalin. Laitoksen arkkitehtonisissa avainkohdissa, kuten juuri porttirakennuksen klassistisessa ulkoasussa, on tavoiteltu erityistä edustavuutta.

Muurin ympäröimän laitoksen eteläpuolella, puistomaisessa ympäristössä sijaitsee henkilökunnan asunnoiksi 1930-ja 1940-luvuilla rakennettu kerrostalojen ryhmä.
 
Historia
Vankipaikkojen tarve kasvoi 1920-luvun mittaan tuntuvasti, ja 1929 päätettiin perustaa uusi vankila silloisen Riihimäen kauppalan liepeille, hyvien rautatieyhteyksien tuntumaan. Laitoksen suunnitteli vankeinhoitolaitoksen arkkitehti Uno Sjöholm. Vankilan ja asuinrakennusten rakentaminen käynnistyi 1929 ja jatkui 1930-luvun lopulle; muuntaja 1929, muuri 1930, porttirakennus 1931, asuinrakennukset 1935 ja päärakennus 1934-1936. Riihimäki toimi rakennusaikana varavankilana, varsinainen keskusvankila perustettiin 1939 rakennusten valmistuttua.

Muurin sisäpuolista rakennuskantaa ei ole valmistumisen jälkeen perusteellisesti korjattu. Vankilassa tehtiin laaja peruskunnostus 2003-2005.

Vankilan viljelysmaaksi muokattiin viereinen suoalue. Vankilan maatilan Sammaliston navetat ja tilanhoitajan sekä työliikkeenjohtajan asuintalot rakennettiin 1939. Sammalistonsuon suuret latorakennukset valmistuivat 1930-luvulla.
 
Lisätietoa
Vankilarakennusten suojelun valmisteluaineisto Museoviraston rakennushistorian osastossa.

Jouko Nevalainen, Suomen vankilat. Helsinki 1960.

Suomen vankeinhoidon historiaa I, toim. Elina Suominen. Helsinki 1981.

Markku Korpinen, Riihimäen keskusvankila 1929-1979. Riihimäki 1987 (moniste).

Jarkko Sinisalo, Vankeinhoidon rakennukset, Rakennusperintömme. Kulttuuriympäristön lukukirja. Ympäristöministeriö, Museovirasto, Rakennustieto Oy 2001.
 
kohteeseen sisältyy:  vankila;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Riihimäen vankilan sisäänkäynti.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Riihimäen vankila
 
© Museovirasto 2009