Lemi Etelä-Karjala

Lemin kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lemin kirkko
Kuvaus
Lemin kirkko, jonka on rakentanut merkittävä savitaipalelainen kirkonrakentaja Juhana Salonen, on rakennustaiteellisesti merkittävimpiä suomalaisia puukirkkoja. Se on ristivarsistaan kapeneva itäsuomalaisen puukirkkotyypin edustaja. Lisäksi kirkkosalia kattaa upea harvinainen kolmiapilaholvaus.

Kirkko sijaitsee teiden risteyksessä, uusiutuneen kuntakeskuksen sydämessä. Kirkon ja siihen liittyvän kirkkotarhan ympäristöllinen dominanssi on vielä toistaiseksi säilynyt avoimena. Kirkon kuvioitu paanukatto on jyrkkä ja päädyt aumatut. Ristikeskuksen päällä on kahdenkulmainen lanterniini.

Kirkkosalin ristivarsissa kaartuvat lautaholvit ja ristikeskuksessa kohoaa portaittaisesti välikattokupoli. Holvilautojen liitoskohtien peiterimat on koristeltu punaisella vinojuovituksella. Eri holvivyöhykkeiden reunalautojen muotoilu muistuttaa tiu´uin tai tupsuin varustettuja lambrekiinireunuksia. Muotoaihe esiintyy myös ristivarsien lehterien eturintamusten alareunoissa.

Kirkon luona ollut Johan Salosen pojan Matti Salosen 1820 rakentama itäsuomalaista kahdeksankulmaista tyyppiä edustanut tapuli paloi 1918. Sen tilalla on 1936 rakennettu arkkitehti Juhani Viisteen suunnittelema, entistä mukaileva uusi tapuli.

Historia
Lemi perustettiin 1688 Taipalsaaren emäseurakunnan kappeliksi. Seurakunta itsenäistyi 1807. Kirkko rakennettiin kirkonrakentaja Johan Salosen johdolla 1786, kuten holviin maalattu kirjoitus "Hoc Templum Aedificatum est Anno 1786 ab Aedificatore Johan Salonen" kertoo.

Itä- ja pohjoisristin kulmauksessa sijainnut sakaristo purettiin ja uuden sakaristo rakennettiin kirkon itäpäähän 1874. Kirkon korjauksessa 1926 holvin ja seinät paneloitiin kapealla ponttilaudalla. Alkuperäinen laudoitus otettiin uudelleen esille 1976 arkkitehti Juha Leiviskän johdolla tehdyssä restauroinnissa.

Veli-Matti Syrjö, Lappeen kihlakunnan historia II. Helsinki 1985.

Lars Pettersson, Puukirkkojen varhaisvaiheita. Ars Suomen taide 2, Keuruu 1988.

Kyrka af trä. Kyrkobyggnade under 1600- och 1700-talen i Finland, Norge och Sverige. Red. Ingrid Sjöström. Museiverket, Norsk institut for kulturminnesforskning, riksantikvarieämbetet 2000.

kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko;

Lemin kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0  Tuomas Vitikainen 2017