på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Turku Varsinais-Suomi
Hospits Betel -hotelli ja Atriumin talo
Kuvaus
Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema asuintalo Atrium ja sitä vastapäätä oleva hotelli Hospits Betel ja Betel-kirkon kellotapuli muodostavat kaupunkitaiteellisen kokonaisuuden, joka kuuluu myös kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään valikoimaan suomalaisen modernismin merkkiteoksista 1920-luvun lopulta 1970-luvulle.

Yliopistokadun ja Kristiinankadun kulmassa oleva kolmikerroksinen As. Oy Atrium on porrastettu rinteeseen. Rakennuksessa on 1920-luvulle tyypillisiä klassistisia koristeaiheita ja kahden ylimmän osan sisäänkäyntejä suojaavat pylväskatokset. Atriumia vastapäätä on Bryggmanin suunnittelema Hospits Betelin kiinteistö. Sen liittää Betel-kirkkoon rinteen päätteenä oleva Bryggmanin suunnittelema korkea kellotorni. Myös Hospits Betel on yleishahmoltaan 1920-luvun klassismia, mutta se on pelkistetympi rakennus, jonka yksityiskohdissa, parvekkeissa, sisäänkäynnin lipassa ja alkuperäisessä sisustuksessa on nähtävissä funktionalismin vaikutus. Yhdessä rakennukset ja kellotorni muodostavat arkkitehtonisesti korkeatasoisen, italialaishenkisen kaupunkitilan.
 
Historia
Asuinkerrostalo As. Oy Atrium rakennettiin vuosina 1926-1927 arkkitehti Erik Bryggmanin piirustusten mukaan. Bryggman voitti 1927 arkkitehtikilpailun Turun lähetysseuran liike- ja hotellirakennuksesta Hospits Betelistä kadun toiselle puolelle ja rakennus valmistui 1929. Bryggmannin suunnittelema kellotorni liittyy 1906 rakennettuun arkkitehti Fritiof Strandellin suunnittelemaan Betel-kirkkoon, joka siirtyi 1983 Suomen Adventtikirkon Suomalaisen piirikunnan omistukseen. Kellotorniin 1990 tehty lämpörappaus hävitti valitettavasti sen yksityiskohdat.

Asuinkerrostalon kanssa samaan kortteliin rakennettiin myös Erik Bryggmanin suunnittelema Sammon talo 1937-1938 (kilpailu 1936), jota korotettiin 1951-1953.
 
Lisätietoa
Riitta Nikula, Erik Bryggmanista ja hänen arkkitehtuuristaan. Erik Bryggman 1891-1955 arkkitehti. Suomen rakennustaiteen museon monografiasarja 1991.

Modern Movement Scandinavia. Vision and reality. docomomo - Denmark, Finland, Iceland, Norway, Sweden. docomomo - Denmark, Finland, Iceland, Norway, Sweden. Fonden til Udgivelse af Arkitekturtidskrift B. Århus 1998.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Alvar Aalto Akatemia, docomomo Suomi-Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 2002.
 
kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; hotelli; katutila; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Hospits Betel ja Atrium.

Hospits Betelin sisäpiha, Betel-lähetyskirkko.

Hospits Betelin kortteli Kristiinankadun päätteenä.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Hospits Betel -hotelli ja Atriumin talo
 
© Museovirasto 2009