Suomussalmi Kainuu

Suomussalmen kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Suomussalmen kirkko
Kuvaus
Suomussalmen kirkko on esimerkki itärajan ja Lapin kahdentoista viime sodissa tuhoutuneen kirkon jälleenrakentamisesta.

Tiilestä ja betonista rakennettu, vaaleaksi rapattu jyrkkälappeinen kirkko on suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko. Alttaripäädystä ulkonee toisella puolella matala seurakuntasali ja toisella puolella sakaristo. Kirkkosalin ikkunat on sijoitettu parittain vinottaisten tukipilarien väliin. Kolme liuskekiviupotuksin varustettua pilaria kannattaa sisääntulopäätyä.

Kirkkosalia kattaa kolmitaitteinen puupaneloitu katto, jonka betoniset runkorakenteet ovat näkyvissä. Kuoriseinän Jeesuksen elämän maanpäällisiä vaiheita kuvaavat toisiinsa lomittuvat freskokuvat ja kastekappelin lasimaalauksen on tehnyt taiteilija Bruno Tuukkanen. Suomussalmelainen kuvanveistäjä Jooseppi Manninen on tehnyt saarnatuolin korin veistokoristelun sekä sisäänkäynnin apostolifiguurit. Kirkon keskikäytävän yllä riippuvat koristeelliset valaisimet täydentävät sisätilaa.

Korkean suippohuippuisen, lauta- ja paanukatteisen kellotapulin matalan alaosan valkeiksi rapatuissa kiviseinissä on harvakseltaan liuskekiviä. Kellot ovat peräisin Kurkijoen seurakunnan kirkosta.

Historia
Suomussalmi perustettiin Paltamon kappeliseurakunnaksi 1764 ja liitettiin Hyrynsalmeen 1786. Omaksi seurakunnaksi se itsenäistyi 1856. Seurakunnan edellinen, Jacob ja Carl Rijfin johdolla rakennettu kirkko tuhoutui talvisodassa jouluaaton aattona 1939. Suomussalmen kirkonkylä tuhoutui talvisodassa lähes kokonaan.

Amerikan luterilaisten seurakuntien ja Ruotsin kirkon avustuksella rakennettu uusi kirkko on tehty arkkitehti J.E. Ermalan laatimien piirustusten mukaan. Se vihittiin käyttöön 1950.

Lisätietoa
Matti Huurre ja Oiva Turpeinen, Leipä Luonnosta: Suomussalmen historian kymmenen vuosituhatta. 1992.

Liisa Heikkinen, Mika Pouke, Kotiseutumme kasvot. Suomussalmen kulttuuriympäristöohjelma. Alueelliset ympäristöjulkaisut 197. Kainuun ympäristökeskus 2000.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.

Jorma Keränen, Kirkko Kainuussa 450 vuotta. Kainuun museo 2009.

kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko;