på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Varkaus Pohjois-Savo
Varkauden Kauppakatu
Kuvaus
Varkauden Kauppakatu on mittakaavaltaan sekä kaupunki- ja katukuvaltaan yhtenäinen, pääosin 1940-50-luvun liike- ja asuinrakennusten reunustama katumiljöö kaupungin keskustassa. Se on edustava esimerkki aktiivisen kauppalanarkkitehdin suunnittelun vaikutuksesta kaupunkikuvaan.

Sotien jälkeen Varkauden toiseksi keskukseksi Päiviönsaaren ohella kehittyi Taulumäen kaupunginosa ja sen pääkatu Kauppakatu. Sen katutilassa on yhtenäinen rakennusten mittakaava ja sijoittelu sekä erityisesti eteläpäässä myös arkkitehtuuri. Pääosa kolmikerroksisten rakennusten suunnittelijoista on tunnustettuja arkkitehteja, monet talot ovat kauppalanarkkitehti Kalevi Väyrysen töitä. Kauppakadun päässä näkyy Väyrysen suunnittelema korkea vesitorni, jossa on myös asuntoja. Väyrysen 1940-50-luvulla kauppalanarkkitehtina muovaamaa Varkauden kaupunkikuvaa arvostetaan esteettisesti ja teknisesti kestävänä.
 
Historia
Maantie Kuopiosta Mikkeliin tarjosi luonnollisen kasvusuunnan uudelle asutukselle ja kaupalle, kun Varkauden kauppalan keskustan painopiste Päiviönsaaresta alkoi toisen maailmansodan jälkeen siirtyä Taulumäen suuntaan. Kauppakatu esiintyy alueen yleiskaavan laatineen arkkitehti Olli Kivisen suunnitelmassa.

Arkkitehti Kalevi Väyrynen toimi kauppalanarkkitehtina Varkaudessa 10 vuotta 1948–1958. Tänä aikana hän suunnitteli ja toteutti kauppalaan lukuisia julkisia ja muita rakennuksia mm. ortodoksisen kirkon, kaupungintalon, vesitornin, Kisapuiston urheilukentän katsomon, Lehtoniemen ja Könönpellon koulut, talouskoulun, Längmaninkadun (nyk. Evantori) kolme taloa, Ahlstöminkatu 10 ja 12, Antinpuisto 8 ja Wahlinkatu 2, Luttilan siunauskappelin, Huvipirtti-työväentalon ja Kuoppakankaan asemakaavan. Kaupungin yleiskuvaan Väyrysen vaikutus oli oleellinen.

Väyrynen on suunnitellut Kauppakadun liike- ja asuintalot 13, 15, 16, 21 ja 29. Muita suunnittelijoita ovat mm. Arthur Elg (19), Väinö Aalto (23), Seppo Hytönen (24, 42-22), A. Ahlströmin talotehtaan piirustustoimisto (25), Helvi Tissari (30) ja Antero Pernaja (33).
 
Lisätietoa
Varkauden rakennuskulttuuria. Varkauden kaupungin inventoitu rakennuskanta 1996.

Hannu Ikonen, Varkautelaisten vuosisata. Suomalaisen kirjallisuuden seura 2004.
 
kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; katutila; kauppa- ja liikerakennus;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Varkauden Kauppakatua kaakosta päin taustalla vesitorni.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Varkauden Kauppakatu
 
© Museovirasto 2009