Pietarsaari Pohjanmaa

Pietarsaaren vanha satama

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pietarsaaren vanha satama
Kuvaus
Pietarsaaren vanha satama on Pohjanmaan parhaiten säilyneitä ja sen käytöllä on pitkä historiallinen jatkuvuus. Satamasta on muodostunut monipuolinen merenkulkuun ja laivanrakennukseen liittyvä ympäristökokonaisuus, jossa on näkyvissä 1700-luvulla alkanut laivanrakennus ja tervakauppa, puolustushistoria sekä satamatoiminta 1600-luvun kauppasatamasta nykypäivien huvivenesatamaan.

Jo 1600-luvulla käytössä ollut satama toimii nykyisin huvivenesatamana. Satama-alueella on jäännöksiä satama- ja teollisuuslaitoksista.

Satamassa on makasiineja 1700-luvulta sekä muutamia myöhempiä venesuojia. Alueen pohjoispäässä on purjehduspaviljonki, jonka vanhin osa on vuodelta 1900 ja Suomen vanhin toiminnassa oleva pienveneveistämö, joka on perustettu 1904. Satama-alueella on 1812 perustettu köydenpunontakuja sekä Krimin sodan ajalta tykkitie sekä puolustusvalleja. Satama-alueen kesähuvila-asutus on osin 1800-luvun lopulta.

Satamamiljöössä on kaksi alusta, sotakorvauskuunari Vega ja Jakobstads Wapen, replika 1700-luvun kaksimastoisesta kaljaasista. Vanhaan satamaan liittyy myös sitä tuulelta suojaava Kittholmsskogen, joka on maamme vanhimpia luonnonsuojelualueita. Metsä on ollut suojeltu ainakin jo 1720-luvulla.

Historia
Pietarsaaren vanha satamalahti tunnettiin jo 1600-luvulla luonnonsatamana. Se toimi vuosisatoja Pietarsaaren 1652 perustetun kaupungin merenkulun, mm. tervakaupan ja teollisuuden keskuksena. Hollantilaiset Jacob ja Abraham Momma perustivat vanhan sataman läheisyyteen laivaveistämön 1666. 1800-luvun lopussa sataman alueella oli yli 100 rakennusta; lukumäärä on vähentynyt noin kolmeenkymmeneen.

Lisätietoa
Kurt Jern, Näringsliv och levnadsvillkor i svenska Österbotten från medeltiden till 1800-talets stora nödår. Svenska Österbottens historia III. Svenska Österbottens landskapsförbund. Vasa 1980.

Jan Kronholm, Jakobstads båtvarv. Jakobstads museums publikationer nr. 19. 1986.

Guy Björklund, Gamla hamn – en kulturhistorisk resurs. Bottnisk kontakt IV. Skellefteå februari 1988.

Kjell-Ove Nyåker, Gamla hamn, Jakobstad - Vanha satama, Pietarsaari. Jakobstad 2001.

kohteeseen sisältyy:  muu kulttuurirakennus; muu tuotantorakennus; piensatama; satama;