på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Eura Satakunta
Euran kirkkoympäristö
Kuvaus
Euran kirkonkylän historialliset julkiset rakennukset, kirkko, pappila, koulu ja seurantalo Euran Pirtti muodostavat historiallisen saarekkeen kirkonkylän halki kulkevan raitin varrelle. Pirtti on ulkoasultaan ja interiööreiltään kokonaistaideteos ja maamme edustavimpia seurantaloja. Pappilanmäellä historialliset rakenteet yhdistyvät ajallisesti syväksi ja monipuoliseksi kokonaisuudeksi.

Raitin varrella, laajan viljelystasangon laidalla kohoavalla jyrkällä kummulla sijaitsee Euran pappila. 1840-luvulla rakennettu päärakennus sijaitsee puistoksi istutetun kummun korkeimmalla kohdalla ja talousrakennukset mäen alarinteessä. Päärakennuksen ulkoarkkitehtuuri noudattaa empirekauden rakentamistapaa ja tyylipiirteet korostuvat erityisesti kuistin yksityiskohdissa. Pappilan alueella on nuoremmalta rautakaudelta periytyvä kalmisto.

Vanhan hautausmaan keskellä sijaitsevan tornillisen, punatiilestä ja graniitista muuratun pitkäkirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Kirkkoa on korjattu 1920-luvulla arkkitehti Erkki Huttusen johdolla. Taidemaalari Aleksandra Soltinin maalaama Jeesuksen ylösnousemusta kuvaava alttaritaulu on vuodelta 1899. Hautausmaan laidalla on tiilinen makasiinirakennus.

Euralaisen taiteilija Jalmari Karhulan suunnittelema nuorisoseuran talo, Euran Pirtti, sijaitsee vastapäätä kirkkoa, raitin toisella puolella. Jugendtyylisessä, osittain kaksikerroksisessa rakennuksessa on Karhulalle tyypillinen massiivinen katto-osa ja pieniruutuiset ikkunat kuten hänen lähistöllä sijaitsevassa omassa talossaan, Karhulassa. Rakennuksen kaikki yksityiskohdat ja alkuperäinen kalustus ovat Jalmari Karhulan suunnittelemat.

Hautausmaan itäpuolella virtaa Eurajoki, jonka ylittää kaksiaukkoinen Luukkalan kylän tielle 1800-luvulla rakennettu kivisilta. Kirkonkylän vanha koulu on vuodelta 1880.
 
Historia
Eura mainitaan emäseurakuntana 1425. Nykyinen, lähinnä uusgotiikkaa edustava kirkko valmistui 1898. Samalla paikalla sijaitsivat aiemmat 1640 ja 1728 valmistuneet kirkot.

Vanha nelihuoneinen pappila oli 1840-luvulla papiston asumisstandardin mukaan pieni. Vanhan pappilan laajentamisesta päätykamareilla luovuttiin ja seurakunnan rakennustoimikunta ehdotti kokonaan uuden pappilan rakentamista. Suunnitelmat laati Turun kaupunginarkkitehti P.J. Gylich ja rakentamisesta vastasi mouhijärveläinen M. Roos. Pappila valmistui 1843.

Euran Pirtti valmistui 1908. Rakennus aiottiin 1970-luvulla siirtää Seurasaareen, mutta euralaisten yhdistysten perustama Kotiseutuyhdistys Euran Pirtti korjasi rakennuksen alkuperäisellä paikallaan euralaisten juhlapaikaksi.
 
Lisätietoa
G.I. Lindström, Kuvaus Euran pitäjästä. Helsinki 1944.

Elias Härö, Pappilarakennusten yhdennellätoista hetkellä. Arkkitehti 11-12/1963.

Elias Härö, Satakunnan kulttuurihistorialliset suojelukohteet. Satakunnan seutukaavaliitto 1969.

Kulttuurihistorialliset kohteet Satakunnassa. Satakunnan seutukaavaliitto 1979. A:120.

Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander, Kalastajista kauppanaisiin. Euran esihistoria. Vammala 2000.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperintö. Satakuntaliitto. Painamaton inventointi 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko; koulu; muinaisjäännös; pappila; puisto; seurantalo; silta;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Euran kirkko.

Euran kirkon alttari lehteriltä kuvattuna.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Euran kirkkoympäristö
 
© Museovirasto 2009