Ikaalinen Pirkanmaa

Koveron kruununmetsätorppa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Koveron kruununmetsätorppa
Kuvaus
Koveron kruununmetsätorppa on kertova esimerkki Pirkanmaan metsäseutujen asuttamisesta 1800-luvun lopulla.

Nykyisin Seitsemisen kansallispuistossa oleva Koveron kruununmetsätorppa on ollut tyypillinen valtion mailla sijaitseva vuokratila. 1800-luvun puolessa välissä perustetun kruununmetsätorpan osin alkuperäiseen rakennuskantaan kuuluvat torppa, pakari, karja- ja viljasuojat. Pihapiiriin kuuluneiden, mutta tuhoutuneiden talousrakennusten tilalle on siirretty vastaavia lähiseudulta.

Tila on kunnostettu ja kalustettu 1930-luvun asuun, joka on ollut Koveron kukoistuskautta.

Historia
Ikaalisten viljavien rantakylien asukkaat hyödynsivät Seitsemisen aluetta erätaloudessa. Syrjäisen takamaan harva asutus vakiintui vasta 1800-luvulla kruununmetsätorppien perustamisen myötä.

Nisulan talon renki rakensi paikalle torpan 1800-luvun puolivälissä ja Koveron kruununmetsätorppa perustettiin virallisesti 1859. Torppa myytiin 1878 Matti Liesijärvelle, joka alkoi käyttää talon mukaan sukunimeä Kovero. Hänen aikanaan tilalle rakennettiin uusi komea pirtti.

Tilan kukoistuskautta olivat 1900-luvun alkuvuosikymmenet Ananias Koveron aikana. Kovero lunasti torpan valtiolta 1931. Tila säilyi asuttuna 1960-luvun loppupuolelle asti ja siirtyi takaisin valtiolle, kun Metsähallitus osti sen 1970. Pellot metsitettiin ja rakennukset jäivät tyhjilleen.

Kovero liitettiin osaksi Seitsemisen kansallispuistoa, kun puisto perustettiin 1982. Metsähallituksen toimesta tila entisöitiin mahdollisimman tarkoin 1930-luvun hevosmaatalouden asuun ja sitä alettiin ylläpitää perinteisin menetelmin.

Anu Vauramo, Koveron kruununmetsätorppa 1859-1931. Metsähallitus 1987.

Seitsemisen kansallispuiston Koveron perinnetilan erityissuunnitelma. Metsähallitus 1996.

Tuulikki Halla, Kovero. Metsähallitus 2002.

Metsähallituksen luontopalvelujen verkkosivut / Koveron perinnetila http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=6461 (12.10.2009).

kohteeseen sisältyy:  talonpoikaistalo;

Koveron kruununmetsätorpan päärakennus oikealla. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Laura Jokisalo 2018.
Koveron kruununmetsätorpan pihapiiriä, vasemmalla päärakennus. Johanna Forsius 2006
Koveron kruununmetsätorpan pihapiiriä, vasemmalla päärakennus. Johanna Forsius 2006.